Cenan zitten op lage krukjes. Boven de twee meisjes werken twee mannen aan mijn haar en een derde kijkt toe. In Turkije is haar voor de mannen en zijn nagels voor vrouwen.
De mannen, dat heb ik gezien, zijn er in drie categorieën. De hoogste categorie bestaat uit dertigers. Daar zijn er hier drie van: de eigenaars van de zaak en tevens de meesterkappers, de enige drie mannen die er elke dag anders uitzien en niet het uniform van zwarte broek - wit hemd dragen zoals alle andere werknemers van Paris Kuaför. De tweede categorie bestaat uit twintigers: de knechten, en die vallen in twee subgroepen uiteen. Er zijn er die verven, borstelen en modelleren maar zelf nooit een föhn hoeven vasthouden, en er zijn er die al het bovenstaande doen plus de blazende föhn met opgeheven arm voor de meesters moeten ophouden. De derde categorie bestaat uit tieners; dat zijn de leerlingen, of meer in het algemeen: de duvelstoejagers. Dan is er nog een groep die nergens onder valt en dat zijn de vrouwen die het haar wassen: van acht tot acht, zes dagen per week.
De föhn scheidt bij de Turkse kapper de bokken van de schapen. De meesters hebben nooit zelf een droger in hun hand. De föhn wordt altijd vastgehouden door een lagere gildebroeder. Hakan, meester en directeur, draait een pluk van mijn haar om een ronde borstel, Hakkı, een leerling, houdt de haren die nog niet aan de beurt zijn geweest tussen de vingers van één hand (elders in de wereld houden klemmetjes het natte haar bijeen). In de andere hand houdt hij de droger. Zijn rechterarm is nu even gebogen en hij laat de blazende föhn op zijn schouder rusten, zoals je mannen dat in geweldfilms ziet doen met hun machinepistool. Precies op het moment waarop de pluk om de borstel is gedraaid, moet hij richten en drogen. Hakk? moet dus opletten. Ook moet hij weten hoe hij de straal hete lucht richt. Als hij de hoek van lucht en borstel te scherp maakt, verbrandt hij mijn hoofdhuid. Jarenlange ervaring als haardroger zal hem leren hoe hij haar en huid niet schroeit.
Wat een gemak is dit: nooit een afspraak hoeven maken want er is altijd genoeg personeel om de binnenwandelende klant te helpen. Altijd en zonder moeite, zonder inspanning het haar schoon en in model, de handen gesoigneerd. Niet meer thuis met twee opgeheven armen voor de spiegel, om zelf met de droger en de borstel het gewassen haar te doen, en niet meer morsen met nagellak die bovendien als je het zelf opbrengt na een dag al gecraqueleerd is.
En hoe streelt het de zinnen, een behandeling bij de kapper in Turkije en met zo veel mensen om je heen die het je naar de zin willen maken. Je hebt er in Nederland gewoon geen weet van hoe he-