gen Oosten. Alleen een politiek van posthistorische dedramatisering zal rampen kunnen voorkomen. In de geschiedenis werd er voor zulke jongens een oorlogsproject op touw gezet, waarin ze een heldendood konden sterven. Wij kunnen de vreedzame kanalisering van de energie van deze jonge mannen in staten waarvan de bevolking nog wel groeit, tot ons probleem of misschien zelfs tot onze kans maken. Als we ze aan zichzelf overlaten kunnen we rekenen op decennia vol akelige (burger)oorlogen, vermoedelijk wel grotendeels ver van ons bed. (Zorn und Zeit. Politisch-psychologischer Versuch, Suhrkamp Verlag, Frankfurt a.M., 2006, p. 70-71).
Voor een democratische en toch doortastende oplossing van deze zaken is politieke creativiteit en intelligentie nodig, maar het ziet er volgens Sloterdijk naar uit dat de belangrijkste politieke actoren op het wereldtoneel het op de catastrofe laten aankomen. Men lijkt ervan overtuigd dat alleen een ramp bij machte is het tij te keren. Een andere bedreiging voor de democratie zijn ‘law and order’-politici, die uit het voorbeeld van het nationale communisme in China afleiden dat kapitalisme ook zonder democratie kan bestaan en die wegdromen bij drastische oplossingen voor de wereldproblemen in de vorm van autoritair kapitalisme (Het kristalpaleis, p. 180).
Afgezet tegen het gemak van wachten op de apocalyps en de dramatische aantrekkingskracht van het autoritair verdedigen van het eigen honk, steekt de sociaal-democratie met geglobaliseerde doelstellingen magertjes af. Politici kunnen hoge ogen gooien in dit tijdsgewricht door hun kiezers immuniteit, zelfbevoordeling, exclusiviteit, selectiviteit en protectionisme voor te spiegelen. Verdedig je honk, stem op Verdonk. De in filosofisch en esthetisch opzicht veel interessantere idealen van inclusiviteit, niet-selectiviteit, symmetrie en tolvrijheid zijn te hemels om nu te kunnen landen op het geglobaliseerde aardoppervlak. De ‘realisten van de nieuwe hardheid’, ook in de keurigste westerse democratieën, hebben meer succes met het prediken van terugkeer naar de oude regels van de Realpolitik, de beweging van politiek naar politie en naar de diplomatie voortgezet met andere middelen.
Maar voor wij nu in een diepe depressie geraken over de slechte kansen voor de (sociaal-)democratie, kunnen we ook met Sloterdijk bedenken dat het juist het hoge ideaal van de democratie is dat ons in de weg zit. Een democratietheorie waarin de democratie altijd afwezig/aanwezig is als ververwijderd ideaal, als een messias die nog moet komen, is gedoemd tot de zwartste somberheid. Het is beter en zelfs realistischer om democratie ‘als gekomen te denken’. We werken er allang mee, er zijn reële voorbeelden, het is niet zo somber, de democratie ligt op straat. Sloterdijk is er voorstander van om, met Bruno Latour, naast het gebruikelijke parlement meerdere ‘atmospheres of freedom’ te onderkennen (Bruno Latour, Peter Weibel (red.), Making Things Public. Atmospheres of Democracy, The mit Press, 2005). In plaats van je blind te staren op het immense probleem om een democratische overlegcultuur, die op nationale schaal al problematisch is, in te voeren op wereldschaal, doen wij er goed aan voor de lokale democratie niet de neus op te halen. De Tweede Kamer is niet het enige parlement.
Latours idee van ‘pluralisering van parlementen’ geeft een direct handelingsperspectief aan zuchtende democraten die ‘de binding met de politiek zijn kwijtgeraakt’. De samenleving is te beschouwen als een spectrum van parlementen, de natie is een dagelijks Pläbizit (volksraadpleging). Natuurlijk is het parlement het eigenlijke parlement, maar waarom niet ook jouw eigen platte organisatie als een parlement opgevat? En je onderhandelingshuishouden thuis? De opiniepagina's in kranten zijn parlementen, alle kunst die niet in dienst is van de staat is een vrije uitwisseling van meningen. U kunt zelf uw democratische gesteldheid testen door u af te vragen of wat u betreft de organisaties minder plat mogen, het gezin meer hiërarchisch, de opiniepagina's minder vol en de kunst meer dienstbaar aan ‘onze cultuur’. Als dat zo is heeft u gewoon