met zijn tekstverwerkingsprogramma's, Photoshop en dergelijke, en daarna als op een netwerk aangesloten terminal, gesymboliseerd door het internet met zijn zoekmachines, chatprogramma's, enzovoort. Probeer eens een mooi softwareprogramma van tien jaar terug te kopen in een computerzaak: alsof je een dinosauriër bestelt in een dierenwinkel.
Alle pogingen om de techniek een zinvolle plek te geven in ons leven door op nieuwe technieken te reflecteren met behulp van die technieken zelf (en niet met behulp van plaatjes of beschrijvingen ervan, dus niet met behulp van beeldende kunst en literatuur) - al die pogingen om de techniek ofwel affirmatief als nieuwe natuur te duiden, ofwel kritisch als poging om de natuur te passeren, te overtreffen of overstijgen, met alle transformaties en destructies van dien, zijn in feite verouderd op het moment dat ze zo ver zijn uitgerijpt dat ze als kunst voor het voetlicht kunnen worden gebracht. Ik heb het niet over dode media zoals de tamtam of de buizenpost, die stuk voor stuk keurig worden gearchiveerd op deadmedia.com. Ik heb het over media die vijf minuten geleden nog nieuw waren en enthousiasme losmaakten, en nu hopeloos ouderwets zijn. Toen er onlangs op een festival voor elektronische muziek grafische computerkunst uit de jaren zeventig werd vertoond, stond het publiek ernaar te kijken als naar grotschilderingen uit Altamira of Lascaux: fascinerende symbolen van een voorgoed verdwenen wereld. Vroeger, toen de natuur nog bestond. Vroeger, toen de avantgarde nog bestond. Vroeger, toen kunst de werkelijkheid nog voortbracht in plaats van erachteraan te hobbelen.
Kunst is en blijft het enige middel dat wij mensen hebben om te reflecteren op wat er van ons wordt gemaakt door de technische apparaten waarmee we onze wereld menen te maken. Daarom is kunst het behouden waard - ik bedoel niet zozeer de kunst van vroeger, maar de mogelijkheid om nu kunst te maken, met de meest recente middelen. Dus kunst die niet mooi hoeft te zijn, zoals oude kunst, maar wel ‘interessant’, wezenlijk, ook als er veel grotere, echtere, gewelddadiger en onontkoombaarder zaken op de maatschappelijke agenda staan, zoals klimaatwijzigingen, smeltende eeuwige sneeuw, stijgende watermassa's, verdrinkende ecosystemen en wat de wetenschap ons nog meer voorhoudt voor de komende honderd jaar. De