[Nummer 1]
Inleiding
Bij dit januarinummer van De Gids zijn een paar inleidende en verklarende opmerkingen op hun plaats.
Ten eerste treft u in dit nummer drie bewerkte lezingen aan die werden uitgesproken op 6 november jongstleden, op een avond in De Balie in Amsterdam, onder de titel ‘Is er nog hoop?’ Geen wanhopige religieuze verzuchting, maar een verwijzing naar het thema van de utopie waaraan de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam aandacht besteedde. De avond maakte deel uit van de reeks ‘Reizen in de tijd’, waarin via allerlei invalshoeken ingegaan werd op het denken en schrijven over toekomst en utopie.
Op de bewuste avond spraken Marja Brouwers, Hans Achterhuis en Dirk van Weelden. Na afloop was er een discussie onder leiding van Marjolijn Februari. Geen van de sprekers zou zichzelf als een utopist willen aanduiden, maar de manier waarop ze het fenomeen benaderen verschilt ingrijpend, zowel naar toon als naar gedachte. Onder de gezamenlijke kritische beschouwing van de utopie spelen heel uiteenlopende zorgen, verlangens en vragen. Bij elkaar vormen de drie voordrachten een uitdagend mozaïek over een thema dat een nieuwe actualiteit lijkt te krijgen.
Een voorbeeld van die actualiteit is te vinden in het artikel van Bart Van der Straeten naar aanleiding van de meest recente roman van Michel Houellebecq, in Nederland verschenen onder de titel Mogelijkheid van een eiland. Daarin is te lezen hoe besprekers en lezers worstelen met de vraag of het boek nu een zwartgallige toekomstvoorspelling is of een provocatief schrikbeeld dat bij de lezer spontaan een stellingname voor humanistische waarden wil oproepen. Of is dat beide te simpel en berust het pijnlijke van dit boek op een verscheurd verlangen naar de twee tegenstrijdige perspectieven, een humanistische en een posthumanistische wereld?
Dit eerste nummer van het jaar 2006 brengt u ook een nieuwe serie in De Gids. Deze jaargang vragen we in principe voor ieder nummer een