Nieuwe Oorlog, die toen alleen nog maar een debat was en geen tijdelijk bewind over Irak. Net nadat de schrijvers hun koffers hadden uitgepakt, maar nog voordat ze hun redevoeringen over de uniciteit van de eigen natie en de eigen taal hadden kunnen afsteken, lanceerde de Amerikaanse minister van Defensie zijn analyse van een Oud en een Nieuw Europa, een werelddeel dat op te splitsen zou zijn in vitale staten die de Pax Americana steunen en decadente hasbeens die zich wentelen in een gecompliceerd gelijk van eigen makelij. In het gezicht van een dergelijke simplificatie bleken bijna alle schrijvers het erover eens dat men het in Europa op een veel gecompliceerder manier met elkaar oneens moest zijn. Als er een Europese identiteit bestond, dan had die juist te maken met het recht op onenigheid.
Verscheidene woordvoerders uit de voormalige vazalstaten van de voormalige Sovjet-Unie hadden daarnaast op historische gronden moeite met een al te grote relativering van het Europese ideaal. Ik herinner me de Albanese auteur Fatos Lubonja - nooit eerder van gehoord, maar achttien jaar achter slot en grendel als politiek gevangene, dus misschien daarom - die met een mengeling van treurnis en cynische berusting vertelde hoe lastig het is om te aanvaarden dat idealen waar je lijf en goed voor riskeert en die je beschouwt als Europese waarden, gerelativeerd worden door mede-Europeanen die ze gratis aangereikt krijgen. En toch wilde hij dat blijven doen, relativeren, omdat het een luxe was die hij als zeer Europees ervoer.
De stad Hamburg ten slotte herinnerde ook iedere dag aan de oorlog. Haar ruimtelijke ordening waar de wind zo ijzig vrij spel had, is door de geallieerde bombardementen bepaald. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen kwamen om in de vuurstormen die tot doel hadden de burgerbevolking te demoraliseren door haar levend te cremeren - een misdaad in een oorlog die rechtvaardig was en dus de vraag oproept of er onrechtvaardige bevrijdingsoorlogen en rechtvaardige misdaden bestaan. Over die vraag werd begin dit jaar volop gedebatteerd in de Duitse media. En ook over deelname aan de oorlog in Irak, al werd het verband meestal niet expliciet gelegd.
Op het moment dat dit geschreven wordt, lijkt die laatste oorlog geschiedenis. De Amerikanen delen de lakens uit in Bagdad en Basra, terwijl de leiders van de Europese Unie niet meer hebben dan de brokstukken van een onmogelijk gebleken gezamenlijk buitenlands beleid. Het is geen troost, maar wel een waarheid: de Gemeenschap