Wat de luchtpomp nu ook boeiend maakt voor mij is niet zozeer hoe hij werkt, maar hoe hij eruitziet. Hier zijn niet een industrieel vormgever en een ergonoom met vijfjarige academische studie achter de rug aan de gang geweest, maar A. Watt, instrumentmaker te Amsterdam. De maten zijn goed, de handvatten zijn zacht en vriendelijk, je kan overal goed bij, alles heeft z'n eigen plek en is overzichtelijk. 't Ziet er mooi en verzorgd uit. Hier zijn functie, vorm en beleving versmolten tot een begrijpelijk, gebruiksvriendelijk en mooi totaal, iets wat ik bijvoorbeeld van mijn cd-speler of mijn video-apparaat niet helemaal kan zeggen. Mooi, dat wel, maar verder?
Zoals voor Van Marum de luchtpomp van Senguerd aanleiding was voor verdere ontwikkeling, zo was voor mij de luchtpomp van Van Marum een van de belangrijkste inspiratiebronnen om te komen tot de materiaalkeuze en detailleringsprincipes voor de nieuwe uitbreiding. Voor de houten staanders die in de verbindingsgangen het glas vasthouden, gebruikten wij ‘Lignostone’, een procédé van meer dan honderdvijftig jaar oud, dat nu bijna vergeten is. Onder enorme druk worden houten platen verdicht en verhard, waardoor steenachtige eigenschappen ontstaan. Nu wordt dit procédé nog sporadisch toegepast voor kegelballen en laboratoriumtafels. Uit de afvalstukken die daarbij overblijven hebben wij de lange staanders samengesteld. Aan de vingerlassen kun je zien hoe korte stukken zijn samengevoegd tot een geheel. Alleen door moderne lijmtechnieken is dit mogelijk. De hoge temperatuur die ontstaat bij het samenpersen van het hout tot Lignostone is te zien aan de donkere ‘schroeiplekken’ in het hout. Het materiaal kan je uitstekend vervormen op een driedimensionale, lasergestuurde freesbank, waardoor we dicht bij de tactiele eigenschappen konden komen van de houten handvatten van de luchtpomp van Van Marum.
Elke nieuwe ontwikkeling is altijd een stap in de onzekerheid, omdat je nooit precies weet of wat je in je verbeelding ziet, ook werkelijk zo is. Daarom was voor mij tijdens de uitvoering van de nieuwbouw het belangrijkste meetpunt het eerste raam links in de instrumentenzaal, als je komt van de Ovale Zaal. Staande in het looppad keek ik steeds tussen de twee eikenhouten vitrines door naar buiten. In mijn verbeelding stond de luchtpomp van Van Marum tussen de twee kasten in. Buiten, op zes meter afstand van het raam (om het invallend daglicht in de bestaande zalen niet te beïnvloeden door de nieuwbouw), verrees langzaam de nieuwe zaal voor wisseltentoonstellingen. Het houten spant, de ronde stalen ko-