Medewerkers aan dit nummer
j. bernlef (1937) debuteerde in 1960 met de dichtbundel Kokkels en publiceerde sindsdien een groot aantal romans, verhalen en gedichten. Recentste publikaties: Eclips (1993, roman) en Vreemde wil (1994, gedichten). In 1994 ontving hj de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.
christel van boheemen is hoogleraar Engelstalige letterkunde na 1800 aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft gedoceerd in Noord- en Zuid-Amerika, is trustee van de James Joyce Foundation, lid van de redactie Buitenlandse literatuur van De Gids, en publiceert over de relatie tussen literatuur en filosofie, antropologie, geschiedenis, psychoanalyse, enz.
graa boomsma (1953) publiceerde recentelijk de romans Het hoedelint van de duivel (1991), De laatste tyfoon (1992) en Clio's kamer (1994). Hij schrijft over Amerikaanse literatuur voor De Groene Amsterdammer. Vertaalde onder anderen Richard Brautigan, James Purdy, Upton Sinclair en Michael Ondaatje. Een vertaling van, en een inleiding op, vroege novellen van Henry James is in voorbereiding.
hugo brems (1944) is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Katholieke Universiteit Brussel. Hij is redacteur van Dietsche Waranda & Belfort en van het Kritisch Literatuurlexicon.
ron elshout (1956) publiceerde gedichten in o.a. De Gids, Bzzlletin en De xxie eeuw; over poëzie in Bzzlletin en Ons Erfdeel. In 1986 verscheen de bundel De wervels van je rug.
ben knapen is hoofdredacteur van NRC Handelsblad.
rutger kopland (R.H. van den Hoofdakker) is hoogleraar Psychiatrie aan de Rijksuniversiteit van Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen. Hij publiceerde vanaf 1966 tien dichtbundels, het meest recent Geduldig gereedschap (1993). In 1988 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëtisch oeuvre. Over poëzie en beeldende kunst publiceerde hij de essaybundel Waar is de wereld (1992) en in 1982 Jopie Huisman. Een nieuwe bundel essays is in voorbereiding.
herman de lange (1941) is bijzonder hoogleraar vredesvraagstukken aan de Vrije Universiteit en tevens universitair hoofddocent binnen de sectie Politieke Wetenschappen en het Centrum voor vredes- en conflictonderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen. Recente publikaties onder meer het door hem geredigeerde Jaarboek Vrede en Veiligheid 1992 en 1993. Internationale veiligheidsvraagstukken en het Nederlandse perspectief, Nijmegen 1992 en 1993.
margriet de moor (1951) debuteerde als schrijfster in 1988 met de verhalenbundel Op de rug gezien, in 1989 gevolgd door Dubbelportret (novellen). In 1991 publiceerde zij de roman Eerst grijs dan wit dan blauw en in 1993 De virtuoos.
mark richartz (1936) is psychiater/psychoanalyticus en als hoogleraar Klinische psychiatrie en Psychiatrische rehabilitatie verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en neuropsychologie, Faculteit der Geneeskunde, Rijksuniversiteit Limburg. Hij publiceerde o.a. op het gebied van de klinische en sociale psychiatrie, psychotherapie, psychotraumacologie en psychiatriegeschiedenis.
klaus siegel (1934) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids. Sedert de vroege jaren zestig publikaties over de Duitse literatuur en vertalingen in en uit het Duits. Recentelijk bewerking en vertaling Duitstalig gedeelte libretto van Esmée, opera van Theo Loevendie en Jan Blokker (1995). Parttime, onbetaald docent Instituut voor Vertaalwetenschap. Prozaschrijver.
willem g. weststeijn (1943) is hoogleraar aan het Slavisch Seminarium van de Universiteit van Amsterdam en redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids.