Kiso, The Middle Road (1756)
dan ook aantrekkelijke, innemende pagina's, maar misschien was hier minder opzet in het spel dan wij nu vermoeden.
Het is de vraag wat het gedrukte woord en de gedrukte illustratie gemeen hebben, zodat ze samen kunnen worden gebruikt. Als de tekst bijvoorbeeld geschreven is door een Japanse kunstenaar als Utamaro, maakt die deel uit van de illustratie; zoiets als een terloopse aantekening op het papier van de kunstenaar. Maar zodra de woorden niet door de kunstenaar zelf geschreven zijn, ben ik bang dat het gedrukte woord en de gedrukte illustratie geen enkele overeenkomst hebben en dus niet samen in een boek moeten staan. Onderzoek naar het onderwerp van de eerste boeken, en naar de reden om daarin illustraties op te nemen
Beelddictionaire voor de handel (± 1400)
zoals Koberger deed, wijst het analfabetisme aan als een belangrijk argument om met een zekere regelmaat plaatjes op te nemen in boeken van die tijd. Vaak konden mensen aan de hand van de afbeelding de tekst onthouden. Boeken als de bijbel werden immers hardop voorgelezen in de kerk, het gezin of op school. Dit lijkt me een overtuigende en ook nu nog herkenbare verklaring. Denk maar aan de populariteit van stripverhalen bij jonge en onervaren lezers.
De Japanse gids van Kiso, die stamt uit 1756, is een voorbeeld van de combinatie van stripachtige tekeningen en feitelijke tekst. Met recht kan het gelden als een van de vroegste stripalbums. Hetzelfde gaat op voor een sociaal compendium als de gids van Daimyos uit 1761, en het getekende handelsregister uit 1868.
Maar als zo veel mogelijk illustraties vooral bedoeld zijn om de kloof te dichten tussen ongeletterdheid en kennis, en we nu kunnen constateren dat analfabetisme een steeds zeldzamer verschijnsel wordt, is het dan geen luxe om nog illustraties in een boek op te nemen? Wordt zo'n boek op die manier niet vooral duur gemaakt?
Een publiek dat kan lezen, heeft geen illustraties nodig, zeker niet wanneer het om geoefende en ervaren lezers gaat. Sterker nog, een tekst met een bijbehorende afbeelding zou wel eens heel storend kunnen zijn omdat het