Medewerkers aan dit nummer
jan breman was vanaf 1962 verbonden aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam waar hij Ontwikkelingssociologie doceerde. Sinds 1987 is hij hoogleraar in de Vergelijkende Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij directeur van het Centrum voor Azië Studiën Amsterdam (casa), een postdoctoraal instituut van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, en buitengewoon hoogleraar aan het Institute of Social Studies.
h(an) j.w. drijvers (1934) is hoogleraar semitische talen en culturen en archeologie van het Nabije Oosten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was lid van het College van Bestuur van de rug, dekaan van de Faculteit der Letteren en voorzitter van de Sectie Letteren van de voormalige Academische Raad, die het plan voor de Taakverdeling en Concentratie in de Letterenfaculteiten opstelde. Hij is tevens voorzitter van de Commissie Knelpunten in het alpha-onderzoek van nwo.
doris edel (1936, Zwitserland) studeerde Romanistiek aan de Universiteit van Zürich en Duitse en Keltische taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Sinds 1982 hoogleraar Keltische taal- en letterkunde aan de r.u.u.
w.l. idema is hoogleraar Chinese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden.
h.m.j. maier is hoogleraar Maleise en Indonesische taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden. otto van den muijzenberg is hoogleraar Sociologie en Moderne Geschiedenis der Niet-Westerse Samenlevingen, in het bijzonder van Zuid- en Zuidoost-Azië aan de Universiteit van Amsterdam. Publiceerde onlangs ‘De sociologie van Zuidoost-Azië op weg naar de jaren negentig’, semaian 3, Leiden, 1990.
tessel pollman-schlichting (1940), studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werkte van 1974 tot 1989 als redacteur bij Vrij Nederland. Specialiseerde zich in die periode in de koloniale geschiedenis, en schreef samen met Juan Seleky een geschiedenis van de Molukkers in Nederland: Istori - Istori Maluku, Kleine Molukse Geschiedenis (Amsterdam 1979) en maakte met dezelfde auteur en de fotograaf Bert Nienhuis een verslaggevend boek over de Molukken: Terug op de Molukken (Amsterdam 1982). Tesamen met Ingrid Harms schreef zij In Nederland door Omstandigheden, een reportage over het leven en verleden van Indische Nederlanders in Nederland (Baarn 1987). Op dit ogenblik is zij hoofd van de afdeling public relations en voorlichting van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist.
m(arten) stol (1940) is sinds 1983 hoogleraar in ‘het Akkadisch, het Oegaritisch en de Geschiedenis van het Nabije Oosten in de Oudheid’ aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (een afstudeerrichting binnen de Semitische Talen) en Algemeen secretaris van het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap ‘Ex Oriente Lux’. Houdt zich in het bijzonder bezig met de Babylonische spijkerschriftkleitabletten van magisch-medische inhoud.
heather sutherland (1943, Australië), promoveerde aan de Yale University in de Verenigde Staten en doceerde aan de University of Malaya in Kuala Lumpur. Zij is hoogleraar Niet-Westerse Geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
ann laura stoler is als hoogleraar in de antropologie verbonden aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. Zij verrichtte zowel veldwerk in Indonesië Java en Sumatra) als archiefstudie in Europa (Nederland en Frankrijk). De antropologie van het kolonialisme heeft haar bijzondere belangstelling.
wim f. wertheim, emeritus hoogleraar niet-Westerse sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.
piet de rooy (1944) is hoogleraar nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. over de werklozenzorg in de crisistijd en bereidt een studie voor over het sociaal-Darwinisme.