Medewerkers aan dit nummer
theo de boer is hoogleraar in de wijsgerige antropologie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling gaat uit naar hermeneutiek en de relatie met filosofie en poëzie. Hij publiceerde (met anderen) Hermeneutiek. Filosofische grondslagen van mens- en cultuurwetenschappen (Boom, Meppel 1988).
jeroen boomgaard (1953) is verbonden aan het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1983 verricht hij onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse kunstgeschiedschrijving en hij publiceerde daarover in het Nederlands Kunsthistorische Jaarboek. Daarnaast redigeerde hij samen met Sebastiàn Lòpez de bundel Van het postmodernisme (1985).
arjen duinker (1956) publiceert in het voorjaar van 1990 Losse gedichten. Eerder verscheen van hem de bundel Rode Oever (1988).
wiel kusters (1947), redacteur van De Gids sinds 1983. Bijzonder hoogleraar in de Algemene en Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht. Recente publikaties: De geheimen van wikke en dille. Aantekeningen over poëzie (1988) en Monoloog in de bergen. Over Rutger Kopland (1988).
laurens van krevelen (1941). Is bestuurslid van De Gids sinds 1975.
herman de lange (1941), wetenschappelijk medewerker aan het Polemologisch Instituut van de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij promoveerde op De bewapeningswedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie 1945-1980 (1982). Hij is bijzonder hoogleraar vredesvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Meest recente publikatie: Kwetsbaarheid en vrede, Amsterdam 1988 (oratie).
kreek daey ouwens (1942) publiceerde eerder in Hollands Maandblad en Janibe.
a. sarlemijn (1936) doceert sinds 1971 filosofie en geschiedenis van de technische wetenschappen aan de Technische Universiteit te Eindhoven. Hij is gasthoogleraar van de Universiteit van Bielefelden en werkt momenteel aan een boek over wetenschappelijke funderingen van wetenschappelijk handelen in historisch perspectief.
klaus siegel (1934) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids en docent aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert sedert de vroege jaren zestig over Duitse literatuur en vertaalt ook uit dit taalgebied. Recentste vertaling: Gottfried Benn, Dubbelleven. Momenteel werkt hij aan een vertaling van de dagboeken van Friedrich Hebbel.
marijke smalbraak (1941), is hoofddocent bij het Engels seminarium van de Universiteit van Amsterdam, waar zij Engelse en Amerikaanse letterkunde doceert. Zij schreef een studie over de achttiende-eeuwse Engelse schrijver Samuel Richardson. De laatste jaren heeft zij zich vooral toegelegd op het literaire werk van vrouwelijke auteurs, onder wie de romanschrijfster George Elliot, en publiceerde zij artikelen over de hedendaagse Amerikaanse schrijfsters Pamela Whitettadas en Cynthia Ozick.
evert van uitert (1936) volgde in 1985 Hans Jaffé op als hoogleraar in de geschiedenis van de moderne kunst aan de Universiteit van Amsterdam. Voordien werkte hij vele jaren aan het Kunsthistorisch Instituut in Utrecht bij de afdeling iconologie en kunsttheorie. Publiceerde o.a. over Van Gogh en voerde (samen met Michael Hoyle) de redactie van de grote Engelstalige uitgave gewijd aan het Van Goghmuseum, in 1988 verschenen als het tweede deel in de serie Art Treasures of Holland. Recente publikatie: Het geloof in de moderne kunst (1987).