[Nummer 8/9]
G. van Benthem van den Bergh
Over Stijl
I
Dit nummer van De Gids gaat over stijl, in enkelvoud en in meervoud. Waar verwijst ‘stijl’ naar? Het is een vaag en wat glibberig begrip, dat wordt gebruikt om iets aan te duiden dat niet precies te beschrijven valt. Uitzonderingen zijn misschien meubels, gebruiksvoorwerpen en architectuur. Maar zelfs dat vereist L'Art de Reconnaître les Styles, de titel van een boek dat ik van mijn grootmoeder heb geërfd. Het gaat over wat nu antiek heet.
Het herkennen van een stijl is in de kunsten al moeilijker dan bij ambachtelijk werk, omdat daar de stijlen van individuele kunstenaars meestal de stijl van een tijdperk doorkruisen. In een nog recent verleden was dat minder sterk dan nu - gotiek, barok, rococo, romantiek, neoklassicisme, impressionisme, Jugendstil en art deco, expressionisme, nieuwe zakelijkheid, modernisme - er laat zich wat mee beschrijven en bij voorstellen. De stijl van een tijd is er nu niet meer of kan althans niet meer worden benoemd. Met de term ‘postmodernisme’ werd nog een poging gedaan, maar die moest wel mislukken, omdat hij alleen een na iets anders aangaf. Postmodernisme omvatte van alles en nog wat: van duisternis in de filosofie tot neoneokitsch in de architectuur.
Norbert Elias beschreef een aspect van het civilisatieproces als ‘afname van de contrasten, toename van de variaties’. Stijlen hangen samen met gedragscodes en de daarbijbehorende smaak. Deze waren vroeger sterk klassegebonden. Maar met het afnemen van de gedragsverschillen tussen hogere en lagere klassen en het toenemen van individuele keuzemogelijkheden moesten toonaangevende stijlen wel verdwijnen. Dat geldt ook voor de kunsten: hadden deze vroeger een specifiek publiek, ook klassegebonden, nu moeten zij zich wel richten op een kleine coterie of op het publiek in het algemeen en dat is zeer diffuus. De wederzijdse doordringing van culturen en de beschikbaarheid van een lange reeks historische stijlmodellen maakt eclecticisme onvermijdelijk. Zo vervliegt de stijl van een tijdperk en maakt plaats voor snel wisselende stijlen en stijltjes: voer voor de Haagse Post. Moeten we dit betreuren?