[Nummer 6]
[Redactioneel]
Op 23 mei 1888 werd in Amsterdam de dichter A. Roland Holst geboren. Roland Holst was van 1920 tot 1933 redacteur van De Gids en de huidige redactie heeft hem in het jaar van zijn honderdste geboortedag met enkele artikelen en gedichten willen gedenken.
In zijn in deze aflevering opgenomen herinneringen aan de in 1976 overleden dichter, roept Bertus Aafjes het mooie beeld op van Roland Holst in Artis, oog in oog met een naamgenoot, de neushoorn Jany. ‘Hij stak zijn stok voorzichtig door het traliewerk en raakte daarmee behoedzaam de kop van het dier.’ Toen ik het las, moest ik denken aan Holsts gedicht ‘De eenhoorn’, over de sprookjesachtige tegenvoeter van de rinoceros, het wezen met ‘de rechte lange hoorn, die trilde / van schoonheid en van doodsgevaar’. Die hoorn valt in het gedicht samen met ‘de schrijfstift’ van de dichter, die ‘trilt van lust en vrezen’.
De burger A. Roland Holst, voorzien van zijn onafscheidelijke wandelstok, groet de logge neushoorn. De stap naar het gedicht is soms klein, de mythe dichterbij dan we denken, ook wanneer dat in ‘verouderde’ poëzie wel eens anders lijkt te zijn. ‘Laat zo 't gedicht geboren wezen.’ - W.K.
Wij danken Hare Majesteit de Koningin voor het vorstelijk gebaar, waarmee zij De Gids in de gelegenheid stelde haar portret in brons van A. Roland Holst op het omslag te reproduceren.