Medewerkers aan dit nummer
th.p. van baaren (1912). Van 1952 tot 1980 hoogleraar in de godsdienstwetenschap en de egyptologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van Baaren publiceerde ook verschillende dichtbundels, waarvan de meest recente, Dromen hardop, in 1984 bij Meulenhoff verscheen.
e.m. barth is hoogleraar Analytische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Publiceerde in De Gids ‘De algemene hond en het niets’ (1968) en ‘Arne Naess en de filosofische dialektiek’ (1971). Promoveerde op een studie over empirische logica (1971). Publiceert daarnaast over dialoog-logica, seksisme en vrouwenemancipatie, en pragmatiserende taalanalyse. Vanaf 1976 cursussen over seksisme en strategieanalyse. Meest recente boek met R.T.P. Wiche): Problems, Functions, and Semantic Roles - A Pragmatical Analysis of Montague's Theory of Sentence Meaning (Walter de Gruyter; ter perse).
jacobus bos (1943). Diverse prozapublikaties. Gedichten in De Gids, Hard Werken, New Found Land.
reinder boverhuis (1950) studeerde moderne Indiase talen in Utrecht en New Delhi en is literair vertaler.
dédé brouwer studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Na enkele jaren van onderwijs op middelbare school, lerarenopleiding en universiteit was ze van 1980 tot 1983 een uitvoerder van het sociolinguïstische project ‘Sekseverschillen in taalgebruik en taalattitude’ op het Instituut voor Algemene Taalwetenschap van de Universiteit van Amsterdam, in dienst van de Nederlandse organisatie voor zuiver-wetenschappelijk onderzoek (zwo). Vanaf augustus 1983 werkt ze op het Instituut A.W. de Groot voor Algemene Taalwetenschap van de Rijksuniversiteit Utrecht in het kader van een innovatiepost van de Interfacultaire Werkgroep Vrouwenstudies. Vanaf haar doktoraalscriptie in 1976 (in samenwerking met Annette van der Post Taal en sekse: verschillen in taalgebruik en taalattitude tussen vrouwen en mannen, Universiteit van Amsterdam, Publikaties van het Instituut voor Algemene Taalwetenschap nr. 11) heeft ze onderzoek gedaan en gepubliceerd op het gebied van ‘taal en sekse’, waaronder in boekvorm samen met Marinel Gerritsen, Dorian de Haan en Annette van der Post Vrouwentaal en mannenpraat. Verschillen in taalgebruik en taalgedrag in relatie tot de maatschappelijke rolverdeling. Van Gennep, Amsterdam.
bart driessen (1952). Studeerde politicologie en filosofie en is werkzaam op het gebied van de politieke en rechtsfilosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Publiceerde eerder in Nederlands Tijdschrift van Rechtstheorie en Rechtsfilosofie en Wijsgerig Perspectief.
sanjukta gupta studeerde Sanskriet aan de universiteit van Calcutta en promoveerde tot doctor in de Indiase filosofie aan de Visvabharati-universiteit te Santiniketan (West-Bengalen). Zij doceerde Sanskriet aan de Jadavpur-universiteit te Calcutta en is sinds 1967 verbonden aan het Instituut voor Oosterse talen en culturen van de Universiteit te Utrecht o.a. als docente Indiase godsdienst en Indiase literatuurwetenschap.
stefan hertmans
wiel kusters (1947). Redacteur van De Gids. Meest recente publikaties: Kwelrijm (gedichten, 1983) en Een tuin in het niks (essays, 1983).
herman de lange (1941). Wetenschappelijk medewerker aan het Polemologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en regelmatig medewerker aan De Gids
hanneke van den muyzenberg (1944) studeerde Indo-Iraanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Leiden, waar zij in 1969 werd aangesteld als wetenschappelijk medewerkster. Thans is zij wetenschappelijk bibliothecaresse aan het Instituut Kern van de R.U. te Leiden.
herman tieken (1952) is beleidsmedewerker op de afdeling Onderwijs- en Wetenschapszaken aan de Universiteit van Leiden. Hij vertaalde o.a. Sangam - Over helden en minnaars. Klassieke poëzie uit Zuid-India, Hala's Satta sai. Klassieke liefdespoëzie uit India, en De rosse buurt van Tatna, een klucht, uit het Sanskriet, en De nectar van de liefde, Indiase poëzie.
hans van de waarsenburg (1943). Heeft een aanzienlijk aantal dichtbundels op zijn naam staan, waarvan de meest recente Avondlandschappen (1982), Ach, die tijd (1985) en de ‘keuze uit tien jaar poëzie’ Van de aanvaller geen spoor. Gedichten 1973-1983 zijn.