Dichters in dit nummer
JAAP VAN GINNEKEN. Geb. 1943. Studeert sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.
NICOLÀS GUILLÈN. Geb. 1902 in Camagüey, op Cuba. Hij is een van de grootste moderne dichters uit het spaanse taalgebied, waaraan hij, als mulat, een heel eigen bijdrage heeft geleverd, geënt op afrikaanse rythmen en voorstellingen. Dit is vooral duidelijk in zijn eerste twee bundels, die ogenblikkelijk opvielen door hun originaliteit. Dit was tenslotte lang voor de dichters van de ‘negritude’. Hij gebruikte negerfolklore, prachtige rollende woorden uit de verschillende negertalen, schreef grote populaire ballades en werd beroemd. In 1934 publiceerde hij ‘West Indies Ltd.’ waaruit een totale preoccupatie met de sociale en politieke situatie van Cuba en het hele Caribische gebied blijkt. Het is daarna niet meer veranderd. Het schokkende beeld, de ongelofelijke behendigheid en aantrekkelijkheid van zijn taalgebruik blijven, en maken zijn poëzie daardoor nog toegankelijker. Hij schrijft een hartstochtelijke reeks gedichten over de Spaanse burgeroorlog, die hij meemaakt, verdedigt met felheid zijn stelling dat de zogenaamde ‘neger’-poëzie van Cuba volledig deel uitmaakt van het nationale karakter, reist, schrijft en richt beschuldigingen en elegiën naar het land dat met zijn macht en majesteit Cuba en zijn buren overheerst, Amerika. Een aantal van zijn gedichten over Little Rock, McCarthy, Guatemala staan op een plaat, en de zangerige, maar dodelijke directheid van zijn woorden is onvergetelijk voor wie het een keer gehoord heeft.
De Grote Dierentuin schreef hij in 1966. Deze bundel zal volgend jaar bij de Bezige Bij verschijnen in de vertaling van Cees Nooteboom en met tekeningen van Willem Malsen.
CEES NOOTEBOOM. Geb. 1933. Schreef romans, verhalen, toneel, gedichten. In 1968 verschenen De Parijse Beroerte, een ooggetuigeverslag van de Meirevolte, en Een ochtend in Bahia, reisverhalen, meningen, notities uit Brazilië, Duitsland, Griekenland, Spanje en Portugal. Herfst '68 reisde hij voor de tweede maal naar Brazilië en maakte in opdracht van Avenue een grote reportage in Bolivia die bij de Bezige Bij in boekvorm zal verschijnen.
MICHAEL SLORY. Geb. 1935 in Suriname. Studeert Spaans aan de Universiteit van Amsterdam. Debuteerde in 1961 met een gedichtenbundel Sarka. Een tweede bundel Brieven aan de guerrilla is zojuist verschenen.