uitermate gering. Want de Europeanen zagen daarin een truc om hen mee te laten betalen in de kosten van de ontwikkeling der modernste Amerikaanse kernwapens. Verder is het voorstel van Kennedy om de wereldhandel te liberaliseren door wederzijdse vermindering van de douanetarieven, vijandig ontvangen. Een aantal Amerikaanse tarieven - maar lang niet alle - is aanzienlijk hoger dan die van de eeg, en bij verlaging van alle rechten met eenzelfde percentage zouden die Amerikaanse tarieven natuurlijk hoger blijven. Wantrouwende Europeanen rekenden uit, dat de Amerikanen het zo hadden aangelegd, dat zij zelf hogere invoerrechten hielden voor produkten die zij tegen Europese concurrentie wilden beschermen, maar dat zij van de Euromarkt vermindering verlangden van invoerrechten op artikelen die zij aan Europa wilden leveren.
Misschien is er toch een ‘renversement des alliances’ op komst, zij het heel in de verte. De Europese emancipatiedrang gaat immers gepaard met pogingen van Washington en Moskou, ondanks alles toch tot een compromis te komen. De Verenigde Staten moeten dan de verloren Duitse gebieden voorgoed opofferen en de Sowjet-Unie zal zich van de Chinese aanspraken op Formosa nog minder behoren aan te trekken dan reeds geschiedt. West-Europa kan dit proces verhaasten door de Amerikanen tegen de schenen te blijven trappen.
Of het dan beter af is valt danig te bezien. Het kon zeer wel tussen twee stoelen terechtkomen en in zijn hemd staan, slechts vereend met een aantal noodlijdende Afrikaanse staatjes, waar het de naakten mag kleden. De euforie over Wirtschaftswunder en Grandeur, die beide beschermd zouden moeten worden tegen Amerikaanse heb- en heerszucht, veroorzaakt evenwel zo'n welbehagen, dat niemand in Europa de kans wil missen daarvan blijk te geven.
a.l.c.