weten; het land van duisternis en huivering of ook het land van licht en hunkering. De mens denkt en dicht zich een eigen dood, die hij met zijn leven tot leven wekt en doet bloeien als onthechting of ook als voortzetting of ook als antwoord.
Zo rijk werd 's mensen dood dat elke faculteit van wetenschap er leven aan kan ontlenen. De dood is een gemeen gebeuren; elk etmaal sterven op aarde meer dan honderdduizend mensen en miljarden levens. De dood is een uniek gebeuren; wat sterft, sterft voor het eerst na enkele miljarden jaren van leven in de keten der geslachten, èn voor het laatst. Zo enig als het leven is zijn laatste vrucht, de dood, waarin alles ontenigd wordt.
Twaalf artikelen, gelijk van thema, zeer ongelijk van inhoud, alle rijk aan informatie en geen gevend bericht van meer dan van dit leven.
A. de Fr.
Édouard Le Ghait, No Carte Blanche to Capricorn. The folly of nuclear war strategy. - Bookfield House, New York, 1960. 116 blz.
In onze jaren van koude oorlog is iedere twijfel aan de doelmatigheid van officieel aanvaarde defensiesystemen bij voorbaat verdacht. Toch zijn er invloedrijke figuren, die het wagen vraagstukken in discussie te brengen, welke min of meer angstvallig buiten de openbare opinievorming worden gehouden. Het blijft nog steeds een merkwaardig feit dat zulk nonconformisme in Nederland zoveel minder voorkomt dan in naburige staten. In België bij voorbeeld worden veel kritischer geluiden over de NAVO vernomen dan hier te lande. Maar slechts weinigen gingen zover als Édouard Le Ghait, die zijn land lange tijd diende als Chef de Cabinet in het Ministerie voor Buitenlandse Zaken.
Le Ghait nam in 1953 ontslag uit de hoge functie die hij had bekleed en wijdde zich verder aan de studie van strategische problemen in het tijdperk der raketwapens. Hij had daarbij niet alleen het voordeel van zijn politieke ervaring, doch ook van zijn studie in de techniek en in de natuurwetenschappen.
Uitgangspunt voor het betoog van Le Ghait waren de ‘NATO atomic war games’, die in juni 1955 in West-Duitsland werden gehouden. Bij deze ‘Operation Carte Blanche’, zoals men haar noemde, werd het aantal doden op 1.700.000 en het aantal gewonden op 3.500.000 becijferd. Volgens de auteur dwingt de verdere ontwikkeling der kernwapens ons tot een herziening van de genoemde getallen. De werkelijkheid is dreigender dan wij in onze stoutste fantasie kunnen vermoeden. Desondanks blijven alle strategische plannen gebaseerd op de afschrikkende kracht van wapens, die in feite onhanteerbaar zijn geworden (zolang men de collectieve zelfmoord schuwt).
De kern van Le Ghaits betoog schuilt in een analyse van het begrip afschrikwekkend wapen (deterrent). Hij bewijst hoe ver men gaat in het hopen op het redelijk inzicht van de tegenpartij. De wijze waarop het dreigen met de meest irrationele vormen van geweld gepaard gaat met het stilzwijgend rekenen op wederzijdse zelfbeheersing en koel overleg, beschouwt de auteur als absurd. Hij