Nieuwe boeken
Prof. dr. P. Geyl, Geschiedenis als medespeler. Aula-boeken, 15. - Uitgeverij Het Spectrum N.V., Utrecht/Antwerpen, 1958 [1959]. 224 blz.
Het is een opmerking die men bijna dagelijks maken kan, maar die zich hier toch wel onweerstaanbaar opdringt: welk een zegen voor de cultuur vormt toch in onze tijd het pocketboek. Men koopt hier voor luttele dubbeltjes een aantal verhandelingen van een groot historicus, die men anders duur zou moeten betalen, gesteld al dat men ze krijgen kon. Men vindt vooreerst de vier mooie opstellen over eminente 19de-eeuwse historici (Ranke, Macaulay, Carlyle en Michelet), die indertijd in De Gids hebben gestaan, dan verschillende polemisch-kritische besprekingen van boeken van Romein en Toynbee, indrukken op het Historisch Congres te Rome opgedaan van Sovjet-historici en ten slotte het veelbesproken afscheidscollege als hoogleraar te Utrecht.
Als we een van de vele bij de herlezing van deze stukken opgedane indrukken mogen releveren, dan is het wel die van de grote betekenis, die het werk van Arnold Toynbee voor de afronding en voltooiing van Geyls mundiale wetenschappelijke positie bezeten heeft. Het zou natuurlijk mateloos overdreven zijn, als men hem met Karneades en Toynbee met Chrusippos wilde gaan vergelijken en hem dus de woorden: ‘als er geen Chrusippos-Toynbee was, zou er geen Karneades-Geyl zijn’ in de mond zou willen leggen. Daarvoor is zijn oeuvre dat geheel buiten de polemiek met Toynbee omgaat, veel te omvangrijk en te belangrijk. Maar er zit een kern van waarheid in, als men speciaal op zijn reputatie in de Angelsaksische landen let. Daar is Pieter Geyl vóór alles de man, die het eerst en tevens op de meest effectieve wijze is opgetreden tegen de bijna overweldigende indruk, die Toynbees suggestieve geschriften en voordrachten aanvankelijk maakten.
En zo is het dan ook geen wonder, dat de vele eerbewijzen die hem in de laatste jaren zo rijkelijk te beurt zijn gevallen, voornamelijk van Engelse en Amerikaanse kant (we denken aan de eredoctoraten van St. Andrews, Harvard en Oxford) gekomen zijn.