Nieuwe boeken
Marnix Gijsen, Er gebeurt nooit iets. - A.A.M. Stols, Den Haag, 1956.
De laatst verschenen roman van Marnix Gijsen, (pseudoniem van Prof. Dr. J.A. Goris), is de tiende van een reeks, die in 1946 met ‘Joachim van Babylon’ werd ingezet. Met dit debuut als romanschrijver (op het gebied van de poëzie had hij zich reeds naam verworven) deed hij zich terstond kennen als een bijzondere verschijning, uitzonderlijk voornaam in houding en expressie, welke zich vooral kenmerkte door een bezielde ironie. Ironie van hoog niveau, waarin zijn dieper gelegen, gecompliceerde gevoelswereld een boeiend masker vond. Zonder dit masker geheel af te leggen heeft Marnix Gijsen in zijn later werk gaandeweg een milder toon doen horen. De ironie heeft niet meer die als gebeeldhouwde bitterheid van Joachim van Babylon, maar is in het rijke scala van verworven levensinzichten opgenomen, functionerend als één van zijn vele intelligente uitdrukkingsmogelijkheden.
De reeks van zijn tien romans werd geboren uit herinneringen aan zijn leven in Vlaanderen, maar ook geïnspireerd door zijn verblijf in New York. ‘Er gebeurt nooit iets’ speelt in deze stad, waar Prof. Goris sinds 1933 aan het hoofd staat van de Belgische voorlichtingsdienst.
Het eigenlijke thema, het huwelijk van de zakenman John en zijn vrouw Elza, schuilt achter een zich op de voorgrond afspelend drama: de tragische liefde van Anthony, de oude stoker der centrale verwarming van het flatgebouw, voor Angela, een vroegere bordeelhoudster die op rijpe leeftijd nog magische macht heeft over de krachtige, naar liefde hunkerende grijsaard. Angela eist van haar bejaarde aanbidder offers. Zij dwingt hem, zijn mormel van een hond, Ruig, zijn kameraad die hij van de vergassingsdood heeft gered en die hem overal volgt, te laten afmaken. John en Elza worden in dit drama betrokken en reageren verschillend op hetgeen zich elke dag onder hun ogen afspeelt. Misverstanden en verkilling bedreigen het in wezen gelukkige huwelijk dat een crisis doormaakt als John en Elza elkaar hun uiteenlopende reacties heftig verwijten. Tenslotte vermoordt de oude stoker Angela en wordt hij als ontoerekenbaar naar een krankzinnigengesticht verbannen. Elza, die de romantische liefde van Anthony had verheerlijkt, verafschuwt na de moord de amoureuze grijsaard en zij keert zich van haar man af, omdat hij Anthony nu verdedigt. Als zij de achtergrond van Angela's schuld gaat begrijpen, verzoent zij zich met haar echtgenoot.
Op hoogst oorspronkelijke wijze is het verhaal gecomponeerd, door het actuele drama van de oude stoker tot het terrein te maken van de divergentie tussen man en vrouw, waarbij het geluk zo vaak aan een zijden draad hangt. De indringende kracht