Nieuwe boeken
Dr G.M.J. Veldkamp, Individualistische karaktertrekken in de Nederlandse sociale arbeidsverzekering. (N. Samson N.V., Alphen a.d. Rijn, 1949. 313 pag.)
Dit is een knap stuk werk, hetgeen niet insluit, dat ik het met alle opmerkingen van de schrijver eens ben. Veldkamp is een wetenschappelijk mens en hij heeft gewroet en gegraven. Het resultaat is soms wat breedsprakig en overladen, maar het verdient zeer zeker waardering, dat de schrijver een beslist originele visie op het vraagstuk in een logisch opgezet betoog heeft durven verdedigen. Zijn visie: Raden van Arbeid voor de lange verzekeringen en een rest-orgaan voor de korte is helemaal niet gek, en wordt door velen in den lande een goede oplossing gevonden. Ook mijn gedachten gaan in deze richting.
Met lof wil ik de definitie vermelden, die Veldkamp van de sociale verzekering geeft. Zij luidt:
‘het geheel van die instellingen of maatregelen, welke beogen, door middel van heffingen op het inkomen of vermogen van de personen, die tot een bepaalde sociaal-economische groepering behoren, aan die personen recht op een zekere prestatie te verschaffen, ingeval van intreden van omstandigheden, welke voor hen allen als mogelijkheid dreigen en welke tot gevolg hebben, hetzij, dat hun inkomen ophoudt of vermindert, hetzij dat hun vermogen geheel of gedeeltelijk tenietgaat, hetzij dat voor hen zeer moeilijk te dragen uitgaven noodzakelijk worden, hetzij een combinatie van deze mogelijkheden’. Deze definitie geeft ook uitdrukkelijk de middelen aan uit welke geput moet worden om de bedoelde prestaties te kunnen verschaffen. Deze aanvulling is, zoals de schrijver opmerkt, nodig om de sociaal-economische verzekering wèl te onderscheiden van de zgn. sociale verzorging.
Er wordt dus van uitgegaan, dat, ook indien de werkgever de premie betaalt, het geldbedrag daarvan geacht wordt uit het inkomen (loon) van de arbeider te komen.
Wat deze definitie voor mij aantrekkelijk maakt is, dat zij niet eist, dat de rente t.z.t. verband houdt met een korter of langer duur van het verzekerd zijn of met het bedrag der betaalde premiën.
Door deze individuele berekening van de rente in de Invaliditeitswet, zowel voor invaliditeit als voor ouderdom, te laten vervallen, baant men de weg naar een eenvoudiger stelsel van administratie.
We vestigen nog de aandacht op de belangrijke voorstellen die de schrijver doet voor de oplossing van het vraagstuk van het ouderdomspensioen
Het zal ons niet verwonderen als Dr Veldkamp's naam in de toekomst nog wel eens meer in verband met de sociale verzekering genoemd zal worden.
Molenaar