loze belangstelling werd gevolgd, zodat de conclusie voor de hand ligt, dat Croiset met dit stuk een gebied heeft betreden, dat voor de moderne denkende mens van diepgaande betekenis is.
Croiset heeft de mythe van Oidipoes, door Sophocles tot een noodlotstragedie gedramatiseerd, in het licht van onze tijd nieuwe betekenis gegeven. De auteur heeft de grote lijnen van het Oidipoes-verhaal behouden: de man, wie voorspeld is, dat hij zijn vader doden en zijn moeder huwen zal en bij haar kinderen zal verwekken. De mythe - zoals de auteur in het programma in herinnering brengt - spreekt van Oidipoes als een jaargod, die zich met zijn moeder, de godin der aarde, Epikaste (later Iokaste) verbindt. Hij doodt zijn vader, zoals het nieuwe jaar het oude: religieuze uitleg van het natuurgebeuren. Als zodanig moet ook gezien worden het te vondeling leggen van het kind met doorstoken voeten en het uitrukken van de ogen bij de dood van Iokaste, daar hiermee het lijden van de jaargod in de winter werd gesymboliseerd.
Met het voortschrijden der Griekse beschaving werden Oidipoes, Laios en Iokaste menselijke figuren. Zo werd Laios tot dronkaard en tegennatuurlijke wellusteling, Oidipoes de verdelger van de Sfinx, daar hij het raadsel van de mens oploste. Ook hier wordt op de mythe gewezen, want de oude Grieken zeiden: ‘Wijsheid wordt uit bloedschande geboren,’ dat is: slechts hij, die niet gebonden is aan de zedelijke orde, kan in de afgronden van het menselijke wezen schouwen.
De Oidipoes uit het toneelspel van Croiset tracht vergeefs de verantwoordelijkheid van zijn wandaden van zich af te schuiven, maar kan zijn bewustzijn (gesymboliseerd in de figuur van Apollo en de Sfinx) niet ontkomen. Zijn tweelingzonen roeien elkaar uit (symbolische handeling bij de Grieken) en wanneer door zijn toedoen ook zijn moeder sterft, verbindt niets deze Oidipoes meer met zijn medemensen en rukt hij zich de ogen uit, want voor hem is blindheid niet erbarmelijker dan het zien.
Croiset heeft dit drama nieuwe vorm gegeven. Zijn Oidipoes is hier niet dupe of werktuig van het noodlot, maar een mens, in het volle bewustzijn van zijn daden en verlangens. Toch kan hij niet anders handelen dan hij doet. Hij is dus tot zekere hoogte meer autonoom, daardoor schuldiger en tevens ook krachtiger, doordat hij het leven aandurft, wetend dat hij zijn ondergang bewerkt, maar daarvoor vrijwillig de schuld en het lijden op zich neemt.
Door deze belichting van de Oidipoes-figuur is dit stuk de moderne mens zeer nabij. Croiset heeft van de antieke stof geen academische verhandeling gemaakt, doch een aangrijpend spel met fascinerende en ontroerende mo-