tederheid. Hij werd uitnemend gesecundeerd door Mies Hagens als Pluimpje, het soldatenmeisje, dat hem eerst aan Baffer wil verraden, doch hem later het leven redt. Loudi Nijhoff, onherkenbaar als een dikke koppelaarster, gaf in de rol van Poppedijn uitnemend spel, evenals Rob de Vries als Baffer. Het drietal boeren van Lo van Hensbergen, Jacques Snoek en Johan Walhain was zeer goed.
Voornamelijk door regie en vertolking behaalde de voorstelling groot succes. Het stuk, in de trant van Moeder Courage en de Driestuiversopera herinnert aan het Duitse expressionisme, maar heeft met zijn vele lege leuzen voor onze tijd weinig te zeggen, al biedt het talrijke speelkansen. De Uilenspiegel van Groenier zal in de herinnering blijven als een der beste creaties van deze knappe acteur.
In geheel andere sfeer brengt ons Vader Thuis van Clarence Day, een blijspel dat door Comedia werd opgevoerd; het is een ‘familie’ stuk, waarin de bekoorlijke moeder haar bullebak van een echtgenoot en haar drie opgroeiende zoons onder de duim houdt. Rie Gilhuys is hier te zien met mooie japonnen, lieve maniertjes en vrouwelijke strategie. Remmelts is de ‘bullebak’, een goede tegenhanger van de suikerzoete lieftalligheid. Aardig is het jonge paartje van Manon Alving en Onno Molenkamp, terwijl John Soer een pracht van een dominee op de planken zet. Een aangenaam-onderhoudend stuk, dat geen vlieg kwaad kan doen.
Twee buitenlandse gezelschappen gaven ten onzent voorstellingen. ‘the Old Vic’ vertoonde als posthume hulde aan Shaw, zijn Captain Brassbound, het stuk, waarin Lady Cecily alle mannen de baas is. Bijna wordt zij op Brassbound verliefd, maar het lot redt haar op het nippertje van deze zwakheid. Het is niet een van Shaw's sterke stukken, maar het werd met warmte en toewijding gespeeld.
Het Théâtre Hébertot voerde hier Claudel's L'Annonce faite à Marie op, het levenswerk van de beroemde auteur. Waarom dit stuk gekozen werd voor de tournée van het Franse gezelschap, is niet duidelijk; in elk geval slaagden de acteurs er, ondanks het waardeerbare spel, niet in, de zaal onder de indruk te brengen van het religieuze effect, dat het beoogt. Dit keer viel de vergelijking tussen Frankrijk en Engeland ten gunste van het laatste uit.