Bibliographie
Dr S.W. Visser, Seismologie. Noorduyn's Wetenschappelijke Reeks, No. 11. - J. Noorduyn en Zoon N.V., Gorinchem 1943.
In de serie Noorduyns Wetenschappelijke Reeks is een werkje verschenen van de hand van Dr S.W. Visser, dat de Seismologie behandelt.
Geschreven voor den leek is het een overzicht geworden van al wat in verband staat met dien tak van wetenschap, welke zich bezig houdt met de bestudeering van de phenomenen, welke door den mensch met het woord ‘aardbeving’ worden aangeduid.
Hoewel Dr S.W. Visser alle diepgaande mathematische beschouwingen vermeden heeft, komt het mij toch voor dat een gematigde kennis van de wis- en natuurkunde het begrip van enkele hoofdstukken ten goede zal komen. Ik heb hierbij het oog op die hoofdstukken, waarin de schrijver de voortplantingssnelheden der aardbevingsgolven, hun breking en terugkaatsing tegen discontinuiteitsvlakken behandelt. Beschikt men echter over eenige kennis der Optica, dan is het betoog gemakkelijk te volgen.
Voorts worden veelal problemen welke de kern in den gedachtengang des schrijvers niet onmiddellijk raken door hem slechts kort aangestipt. Hierdoor zullen er bij den lezer zeer zeker vragen rijzen omtrent het hoe en waarom van die problemen, welke vragen echter na eenig nadenken door hem zelf kunnen worden beantwoord, indien we althans een zekere kennis van de eerste beginselen der tectoniek aanwezig onderstellen. Bijvoorbeeld: Dr Visser behandelt de verschillende sterkteschalen welke zijn ingesteld om de sterkte van een aardbeving te definieeren, en zegt dan: ‘Imamura wijst er op, dat de seismische intensiteit een bepaald maximum, afhankelijk van de breukgrens van het gesteente niet kan overschrijden’ (blz. 6). Hoewel men wel zal aanvoelen hoe men zich dit probleem moet voorstellen, zou het duidelijker geweest zijn het begrip ‘breukgrens’ nader te omschrijven.
Moge deze beknoptheid aan de sappigheid van het betoog afbreuk doen, de lezer zal zeker niet verdwalen in wijdloopige beschouwingen welke niet ter zake doen.
Hij of zij, die wat wil weten over aardbevingen, hun duur, intensiteit, methoden ter localisatie van den haard, seismische instrumenten, kortom al wat met aardbevingen verband houdt, zullen baat vinden bij dit boekske en versteld staan over het veelomvattende van de Seismologie.
Rest mij nog te vermelden dat hun voorstellingsvermogen zal worden bijgestaan door tal van tabellen, grafieken en foto's, welke aan duidelijkheid niets te wenschen overlaten.
G. Milius