Russisch verdrag niet onaanzienlijk verzwaard, waardoor opnieuw een der ‘grondslagen’ van Locarno aangetast is. Aldus geformuleerd klinken de Duitsche grieven niet onredelijk.
De procedure. De Duitsche bezwaren tegen het Fransch-Russisch verdrag zijn dus politiek gesproken niet geheel ongegrond. Beteekent dit nu, dat Duitschlands optreden in het Rijnland daarmede is gerechtvaardigd? Geenszins. In de formuleering, die wij de eenig mogelijke achtten, is de Duitsche grief van politieken, d.i. niet-juridischen, aard en dus niet geschikt om door het Permanente Hof van Internationale Justitie tot oplossing te worden gebracht. Voor dergelijke niet-juridische geschillen voorziet Locarno zelf echter een speciale procedure: Commission permanente de conciliation, en, als deze commissie er niet in slaagt partijen tot overeenstemming te brengen, de gewone Raadsprocedure van art. 15 van het Pact. Hiermede is de methode van eigenrichting door het scheppen van het fait accompli veroordeeld. Zij zou eerst toelaatbaar zijn geweest als noch de Verzoeningscommissie, noch de Volkenbondsraad er in was geslaagd partijen tot elkander te brengen.
Sancties. Locarno voorziet onmiddellijken bijstand in geval van niet uitgelokten aanval, een hypothese, die thans niet in vervulling is gegaan. Na enkele schending van de gedemilitarizeerde zone zonder aanval schrijft art. 4 voor, dat de Raad van den Volkenbond die schending zal vaststellen, waarna de andere staten onmiddellijk hulp zullen verleenen aan den staat tegen wien ‘de geincrimeerde daad is gericht’. Waarin die hulp zal bestaan wordt niet gezegd. Evenmin, of die hulp moet strekken tot ongedaan maken der begane verdragsschending dan wel alleen tot beveiliging van den bedreigden staat. Het verschil van opvatting, dat tusschen Franschen en Britten in dit opzicht schijnt te bestaan, komt uit deze onduidelijkheid voort.
Het Volkenbondsverdrag kent in het geheel geen sancties op enkele tractaatschending. Wel voorziet het Statuut de mogelijkheid van collectief optreden in geval van verboden oorlog, van aanranding van de politieke en territoriale integriteit van een medelid of van niet-nakoming van een rechterlijk vonnis, - de niet-nakoming van een verdrag alléén wettigt zoodanig optreden niet. Toen de Volkenbondsraad bij resolutie van 17 April 1935, genomen naar aanleiding van Duitschlands algemeene herwapening, besloot, dat