geweest waarin het zich hiervan doordrongen voelde en er naar wilde handelen. Hoe heeft men de tegenvoorstellen van Brockdorff-Rantzau bejegend? In 1922 reeds zou men zich zeer tevreden hebben getoond met eenig gegrond uitzicht op de 100 milliard die in 1919 niet in aanmerking werden genomen. Ook voor het moratorium heeft Frankrijk, in de Commissie van Herstel, ten slotte voorwaarden genoemd, voor Duitschland minder bezwarend dan die het eenmaal zelf ter sprake had gebracht.
Toen echter die voorwaarden genoemd werden, waren zij reeds eene farce geworden: een tot mislukking gedoemde poging, om in Europa een goede pers te verkrijgen. Immers reeds op de (geringe) tekortkomingen in andere leveringen dan die in contanten was toen eene straf voltrokken, die men door Duitschland met opzegging van alle medewerking tot afdoening zijner schuld in eenigerlei vorm zag beantwoorden: van het gansche moratorium kon in deze omstandigheden geen sprake meer zijn, en men is nu tot het ultimatum van Londen van 1921 teruggekeerd, - tot een eisch m.a.w., dien men reeds binnen het jaar had ingezien, in de bestaande omstandigheden niet langer te kunnen handhaven.
Is dit eene manoeuvre, alleen bestemd, om Duitschland te spoediger ook ten aanzien der contantenlevering in gebreke te kunnen stellen, ten einde vervolgens tot zeer drastische maatregelen over te gaan?
Alsof het, om aan Duitschland geweld te plegen, reeds thans, vóór 31 Januari, aan eenig voorwendsel ontbreekt! Een door militairen beschermde inlegering van ingenieurs, bestemd er voor te waken, dat Frankrijk verder geen ton kolen te kort komt, wordt met de aanzegging beantwoord: ‘gij zult, zoolang gij aan de Roer staat, in het geheel geen kolen ontvangen’, en Frankrijk steekt dit op! Het eerste gevolg der bezetting is geenszins dat onbezet Duitschland in kolennood gaat verkeeren, maar dat de hoogovens in Lotharingen moeten worden gedoofd.
Tot in de kleinste bijzonderheden heette het succes der onderneming berekend en verzekerd. Het blijkt voor het minst, dat dit ijdele grootspraak is geweest; de reis van Le Trocquer en Weygand had men zich dan immers kunnen sparen. De Duitschers hebben geweten, dat de invallers zich