Bibliographie.
Aanteekeningen betreffende den Boekhandel van Noord-Nederland in de 17de en 18de eeuw, door A.C. Kruseman. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon. 1893.
Een boek als dit is zeker niet bestemd om onder de bruine beuk of in de badstoel aan het strand gelezen te worden, en voor wie in een boek bij voorkeur emoties zoekt, is het niet geschreven. Maar dit ontneemt aan het werk van den heer Kruseman niets van zijn waarde, die niet gering is.
Het lief en leed van den boekhandel in Nederland twee eeuwen lang, zijn plaats in den wereldboekhandel, het drukken van boeken in oude talen en de handel in die boeken, de Fransche boeken in ons land gedrukt en verkocht, en eindelijk alles wat den eigenlijken Hollandschen boekhandel betreft: de voornaamste boeken in alle vakken van wetenschap en letteren, in de 17e en 18e eeuw verschenen, de octrooien en privilegieën, de verboden boeken, de gilden, de voornaamste boekhandelaren, - het wordt alles breedvoerig gememoreerd, duidelijk en, voor zoover het er zich toe leent, levendig uiteengezet. De schrijver bepaalt zich niet tot hetgeen met den boekhandel in rechtstreeksch verband staat, hij laat ook over het maatschappelijk leven van de dagen, waarover zijn boek handelt, het oog gaan, teekent ons het karakter van de 17e en van de 18e eeuw, geeft een overzicht van de volksgeschiedenis, spreekt over de taal en de taalkunst, over de instellingen van onderwijs, enz. Al verontschuldigt hij zich telkens met te groote bescheidenheid over zijn gebrekkige kennis, wat hij ons meedeelt over hetgeen niet rechtstreeks tot zijn vak behoort, is uit de beste bronnen geput.
En zoo blijkt het dat de bekwame oud-uitgever, wien niemand een otium cum dignitate zou misgunnen, het otium aan anderen overlatende, door het schrijven van dit ‘kijkje op de boekenwereld van het lang verleden’ zijn dignitas uitnemend heeft weten te handhaven.