Kroniek 1993
1993 was voor de Gezellestudie een productief (jubileum)jaar. Naar aanleiding van het ‘eeuwfeest’ van Gezelles bundel Tijdkrans verscheen, met enige vertraging weliswaar, een speciaal dubbelnummer van Gezelliana, waarin acht medewerkers uit Vlaanderen en Nederland, met een aantal nieuwe namen voor de Gezellestudie, de bundel vanuit diverse invalshoeken hebben gelezen en bestudeerd. Daarnaast werden ook een vrij groot aantal zelfstandige publikaties gepubliceerd. Van Johan van Iseghem verscheen bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent de gedrukte versie van zijn proefschrift (Leuven, 1988) over Gezelles debuutbundel Vlaemsche Dichtoefeningen (1858). Zie hierover elders in dit nummer. Jozef Boets bezorgde (bij Coda, Antwerpen) een tekstuitgave van Gezelles Spreuken en gezegden uit de Duikalmanak (1886, 1888-1899), een project dat qua opzet en vormgeving nauw aansluit bij de achtdelige uitgave van het Verzameld dichtwerk (Uitg. Pelckmans, Kapellen, 1980-1991). Diezelfde uitgeverij Coda bracht ook nog een Gezelle-bloemlezing op de markt, waarbij J. Boets een creatieve exploratie van ditzelfde Verzameld dichtwerk onderneemt, en J. van Iseghem publiceerde bij Lannoo, Tielt een kroniek van Gezelles eerste leraarsjaren 1854-1858. Het gaat hierbij om een chronologische klapper op een aantal feiten en data die de auteur in de loop van zijn onderzoek over Vlaemsche dichtoefeningen heeft verzameld.
In de vergaderingen van het Guido Gezellegenootschap (van 15 mei en 4 december 1993) kwamen in lezingen en kortere mededelingen diverse onderwerpen aan bod: André Demedts als Gezelle-onderzoeker (R. van de Perre), de vriendschap Gezelle-James Weale (L. van Biervliet), Gaston Colle en Gezelle (L. Simons), de Gezelleherdenking en de rede van Constant Huys te Tielt op 1 december 1899 (R. Vanlandschoot) en Servaas Daems en het Westvlaams taalparticularisme (F. De Schutter). R. Lagrain schonk aan het Genootschap een boekencollectie uit de familie Gezelle (o.a. een Buffon-editie, uitgave te Brussel, 1828) en stelde ze (in depot op het Centrum voor Gezellestudie) ter beschikking van het onderzoek.
In 1993 werd Gezelle ook op de planken gebracht. Herman Bogaert (docent Koninklijk Muziekconservatorium en Pedagogische Hogeschool St.-Thomas te Brussel) verzorgde het eenmans-theaterprogramma Ik, Guido Gezelle, een evocatie van het leven van de priesterdichter. In de niet-gepubliceerde bundel die bij die gelegenheid werd