Boekennieuws
Heinrich Weinel: Jesus im neunzehnten Jahrhundert, Verlag von J.C. B. Mohr (Paul Siebeck) Tübingen und Leipzig. - Prijs: 3 M. ingenaaid en 4 M. gebonden.
De vragen waarmede zijn boek zich bezighoudt, zegt schr. in zijn Inleiding, zijn al negentienhonderd jaar lang aan de menschheid gesteld gewordenen elk geslacht heeft een antwoord gegeven. In tijden van ramp en voorspoed zijn die vragen door millioenen menschenharten opgevangen en overwogen geworden en nu weer eischen zij een oplossing. - Schr. begint zijn boek met een uiteenzetting der wetenschappelijke kritiek van het ons overgeleverd leven van Jezus en toont den weg aan, waarlangs wij tot het historisch beeld van Jezus kunnen komen. Dan toont hij ons Jezus in betrekking tot de wijsgeerige stroomingen en vraagpunten der negentiende eeuw: het Liberalisme, het Socialisme, de antikulturelle strooming en de godsdienst. Eindelijk besluit hij zijn werk, dat in een klare en duidelijke taal geschreven is, met een, naar zijn eigen opvatting geteekend, beeld der historische persoonlijkheid van Jezus en wijst hier meteen aan, van welke groote beteekenis het optreden van den Nazarener geweest is in de geschiedenis der religie en zedekunde en welke waarde dat optreden thans nog voor ons bezit. - Weinel's boek is vrij van eenzijdigen hartstocht. Hij zet kalm de theorieën uiteen, die ons door vorschers als Strauss, B. Bauer. Renan e.a., geleverd werden, vergelijkt ze en licht ze toe.
Voor allen die den stichter van het Christendom in het historisch licht van den tegenwoordigen tijd willen leeren kennen, is Weinel's ‘Jesus im neunzehnten Jahrhundert’ een verheugend verschijnsel.
J.H.