met 13,000 ton. Verder de Engelsche schepen Luciana, met 12,953 ton en Campania, met een inhoud van 12,950 ton, beide tot de Cunard-Line behoorend; de Duitsche Pennsylvania met 12,891 ton, Graf Waldersee, met 12,830 ton en Pretoria, met 12,800 ton, alle van de Hamburg-Amerika-lijn.
Blijven nog de schepen van de White-Star-Line: Cymric, Medic en Afric; die van de Norddeutschen Lloyd: Grosser Kurfürst; het Schichausche stoomschip Kaiser Friedrich en de Belgia der Hamburg- Amerika-lijn. Onder Engelsche vlag varen slechts 9 stoomschepen met een inhoud van meer dan 10,000 ton; Duitschland bezit er 19 wier tonnemaat 10,000 overschrijdt. Amerika heeft 4 stoomschepen van meer dan 10,000 ton inhoud, namelijk de St-Louis, de St-Paul, Paris en New-York, alle van de ‘American Line.’ Geen ander land heeft schepen met zulke groote tonnemaat.
***
Amerikaansche lofbetuiging voor de Duitschers. - Naar aanleiding van een optocht waaraan 2000 Duitsche oud-gedienden van den oorlog 1870-71 deel namen en die te Chicago plaats had, schrijft de Chicago Chronicle, het leidend democratisch blad van het Noord-Westen:
‘Het is onnoodig te verklaren, dat al deze oud-gedienden van een roemrijken oorlog, ware Amerikanen zijn. Het zijn flinke mannen. Zij zwoeren hun nieuw vaderland den eed van getrouwheid.
‘Wat de Duitsche veteraan voor Amerika doet, toonen alle streken van ons land, toont elke stad, elk dorp genoeg aan. Geen kunst, geen nijverheid waar hij niet een plaats inneemt; geen leeraar, voor wiens jaarwedde hij zijn penning niet bijdraagt; geen stad, geen county, geen staat waarvan de schatkist niet met zijn belastingen gevuld wordt. Van hem leerden wij kennis en wilskracht opdoen. Hij leerde ons handig en werkzaam zijn en was ons een toonbeeld van eerwaarde, geregelde en vrije levenswijze. Hij bewees dag aan dag, dat vrijheid van denkwijze, der rede en van handelen wel moraal saam te rijmen zijn. Hij is gezond en zijne kinderen blikken klaar de werelp in, om eens, zonder twijfel, bevoegd te zijn hun plaats als geboren Amerikanen in te nemen, zooals hun vader dit uit vrijen wil deed. De Duitscher die zich hier nederzet verandert slechts van vaderland, maar behoudt zijn aard.’
***
Kleine oorzaken hebben soms groote gevolgen. - Professor L. Trouvelot, een beroemd natuurvorscher en hoogleeraar aan de hoogeschool van Havard in Massachusetts nam in 1869, van een reis naar Europa, een vrouwelijk exemplaar mêe van de Nonnenvlinders, die in Amerika niet bekend waren. Hij hoopte een kruising te doen van deze, met zijdewormen, om zoo mogelijk een soort zijdewormen te telen, die de luchtgeste tenis van Noord-Amerika zouden verdragen. Zijn proefneming kon niet gedaan worden: Zekeren Lentemorgen, vloog de nonnenvlinder door het open raam van de studeerkamer naar buiten en was nergens meer te vinden. Toen de geleerde deze verdwijning bemerkte, was hij zeer opgewonden: het was hem niet om den vlinder te doen, doch hij kende te goed de verwoestingen die duizenden en duizenden dezer insekten sedert honderden jaren in Europa aangericht hebben. Twintig jaar lang hoorde of zag men niets van nonnenrupsen. In 1889 vielen ontelbare zwermen van deze verwoestende insekten op de tuinen en fruitboomen der steden Medford en Malden en verspreidden zich weldra over heel Massachusetts. Tot nu toe beliep de schade, door deze dieren aangericht, rond de 25,000 000 frank; verscheiden miljoenen dollars zijn door den Staat en bijzondere personen, tot verzorging en bescherming der planten, uitgegeven, doch tot nu toe was dit alles te vergeefs!
***