De streken aldaar waar het meest regent zijn de Schotsche hoogvlakten. Londen zeltelt 178 regendagen in een jaar.
***
Tunnel tusschen Groot-Brittannië en Ierland. Naar men meldt zou een onder zeesche tunel van Portobello uit (in Wigtownshire) naar het eiland Magee in het graafschap Antriam op Jerschen grond geboord worden. De lengte zou ongeveer 54 kilometers zijn. De diepte der zec is in de geheele breedte omtrent 170 meter en de kosten van zoo'n werk zouden ongeveer 200 miljoen mark bedragen. De ingenieurs vinden in het uitvoeren van dit werk geene moeielijkheden; er blijft nog enkel te zien hoe men zulke tunel zal verluchten.
***
In drie dagen van Ierland naar Amerika. De zeevaart van Europa naar Amerika zal weldra door eene nieuwe lijn van Nieuw-Fundland naar de westkust van Ierland met 1500 zeemijlen ingekort worden, zoodat het mogelijk zal zijn met een sneldamper in drie dagen Amerika te bereiken
***
Op een vossenjacht, in Rhayader (Wales), vond een jongen verscheidene gouden sieradien. Een oudheidkundige, aan het Brittisch Museum verbonden, kwam tot de ontdekking dat de dingen uit een gouden ring, een gouden armband met halssnoer bestaande, ten minste van vóór duizend jaar dagteekenen en tot het beste behooren wat op dit gebied de Kelten hebben gemaakt.
***
Op het eiland Gothland (in de Oostzee) vond men, 9 meter onder den grond, een menigte menschengeraamten met volle wapenrusting. Men meent dat hun ouderdom tot de negende eeuw opklimt.
***
Over kort zal men een der oudste bruggen van Europa afbreken, namelijk die welke bij Regensburg, in vijftien bogen, van elk 994 voet, over de Donau ligt. Zij belemmerde sinds lang de scheepvaart. Het bouwen ervan duurde van 1135 tot 1146 en de dichter Hans Sachs, door Wagner vereeuwigd, bezong in een loflied waarin zij als een wonder der bouwkunst en als een der reusachtigste bruggen in Duitschland wordt geroemd.
Op dit oogenblik kan zij tot verkeer niet meer dienen, gezien haar smalheid die nauwelijks toelaat, dat twee personen naast elkaar op het voetpad gaan.
***
De Japansche zeevloot, welke sedert den jongsten oorlog op gelijken voet met de Europeesche zoekt te komen, is reeds tot een mooien uitslag geraakt. Niet alleen bezit Japan een uitstekende zeevloot, maar het heeft de middelen om schepen in eigen land te bouwen. Het eerste oorlogschip liep in 1898 van stapel. Het was een stoomschip Hitachi Maru geheeten, met een tonnemaat van 11.600 en gebouwd te Nagasak op de werven der Mitsu Bichi Dockyard and Engine Works. In 1879 beschikte Japan over 165 kleine stoomschepen met een totale tonnemaat van 41,407. Thans bezit het 570 steamers met 363.233 tonnemaat en 165 zeilschepen, metende 27.211 ton. Japan steunt, evenals in Europa, de zeevaartlijnen. Nog laatst kwam het bericht toe dat van af 1 Januari 1900 het gouvernement een geidelijke toelage verleent aan de zeevaartlijnen naar Europa en Amerika.
***