Het beslagen venster.
De Gemeenschap en zijn vol-ijverige redactie is gewend gevolgd, en nagevolgd te worden.
Wij hebben heel dikwijls het bijzondere genoegen gehad onze inventies verknoeid te zien in de tijdschriften van de volgende maand. Dat was na-volgen.
Boos zijn we er nooit om geweest. Tenslotte is de fantasie in Nederland een schaarsch artikel, en wat ligt nu meer in de geest van het christendom, dan het verworvene met graagte af te staan aan de zwakkere hroeders?
Typographisch zijn ons altijd de hakken plat getrapt, onze medewerkers hadden geen leven voor ze ook iets afstonden aan de gewestelijke litteraire predikbeurten-blaadjes, en de uitgeverij De Gemeenschap kan intusschen wel een museum inrichten van even vroolijke als botte pogingen tot plagiaat.
Er zijn ook menschen die ons volgen. Hinderlijk volgen.
Nederland is altijd een staat geweest, waarin een aanzienlijk mensch, vreemdeling of landgenoot, zich moest schutten voor de kei en het straatvuil.
De moedigen zijn dan nog de slungels van de openbare weg. Eerst recht onaangenaam zijn echter de middenstanders, die, na in hun beslagen spiegeltjes en spionnetjes het voor- en achteruit van hun straatje te hebben gezien, uit hun venster op lichtelijk gegeneerde manier beginnen te jouwen.
Reeds lang hangt de middenstand uit Het Venster. Wij zijn altijd voorbij gegaan, zooals het aanzienlijken past. Zonder op- of omzien. Maar het wordt toch langzamerhand onaangenaam, dat de bête middenstandstronies daar iedere litteraire maand uit te bulken hangen. Omdat wij die lieden van vroeger kennen. De meesten zaten, voor hun puberteitsjaren op onze schoolbanken. We hebben er nooit veel in gezien maar ja, de nieuwe paedagogie vraagt ook aan ons offers, al gelooven we er het rechte niet van. Maar wie van ons had kunnen denken dat de puberteit van deze knapen zoo laat zou komen!
En dat het venster van hun zolderkamer in de litteraire flat zoo'n onaangename straatkant zou krijgen.
We maken dan ook van deze meer en meer gebruikelijke weg gebruik om hun het volgende toe te voegen:
we hebben eerlijk geoordeeld, toen we Uw lieder verzen weigerden.