Charles Eijck.
Eijck behaalde de Prix de Rome. Het schilderij dat deze bekroning over hem ‘aftrok’ is vergeten, en hij rehabiliteerde zich reeds lang.
Het werk van de laatste tentoonstellingen in Holland, (voor twee, drie jaar), was koel, glad, berekend, zorgvuldig in de verf. Soms een beetje wantrouwend tegenover de binnenkant der dingen. Een jonge interpretatie van een klein-monumentalisme, een enkele maal met vage reminiscenties aan Konijnenburg.
Het laatste jaar woonde Eijck in Cagnes, in de Alpes Maritimes. In een droomerig klein paleisje met een wonderlijk sub-tropische tuin, waarin een witte godin langzaam en immer stilstond.
Zon en palmen hebben daar voorgoed die grijze ernst van hem weggevaagd, het gebaar van een, die alles reeds geschilderd had wat hem omringde, viel weg van zijn werk.
De lineatuur sprong met elk werk meer uit de gedrukte en gestyleerde band. De mise en page werd bewegelijk, zonder kennelijke begrenzing, van een gespoten vastheid, met de resoluutheid soms van een directe reproductie.
Bij zijn laatste werken, uit Clamart, een stuk Parijsche banlieue als een hoofdstuk van Cendrars, kwamen de gewonnen mogelijkheden direct en in een trommelenden gang tot uiting.
Tuinen, straten, café's, weghoeken. Driftig en met een pass ontrektheid, die hier in Holland onbekend is, en die we alleen, en daar dan nog dikwijls met minder feillooze beheersching, kennen bij de Dufy's.
Een geweldige productie van olieverf en gouaches, waaronder doeken, die bij hun hopelijk aanstaande expositie in Holland de verrassing zullen vormen van de laatste vijf jaar.
De omslag van dit nummer en nog eenige gereproduceerde krabbels in dit nummer geven een bescheiden idee van de virtuoze lineatuur, welke op het moment Eijck's werk kenmerkt.
Wij hopen een volgende maal meer van zijn werk te kunnen laten zien.
KUYLE.