Signaleringen Willem Godschalck van Focquenbroch 2013-2014
Elly Groenenboom-Draai
* Niet alleen onder vakgenoten maar tevens in bredere kring, zoals in poëzieclubjes, blijken de gedichten van Focquenbroch nog altijd aantrekkelijk. Wel meldt men ons vanuit die groeperingen dat ze niet altijd even gemakkelijk te begrijpen zijn, een gevolg natuurlijk van de zeventiende - eeuwse taal waarin ze zijn geschreven én van onvoldoende bekendheid met de toenmalige omstandigheden. Als Stichting Focquenbroch worden we daardoor gesterkt in de overtuiging dat wij nuttig werk verrichten met het beter toegankelijk maken en ontsluiten van het oeuvre van deze bijzondere dichter.
* Mede dankzij de begaafde dichter/schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr is Focquenbrochs poëzie in de afgelopen jaren opnieuw onder de aandacht gebracht. Hij declameerde de gedichten niet alleen (7 cd-box Hier komt de poëzie!), maar bracht er, samen met zijn broer Shariff Nasr, ook één in beeld. Vlak voor zijn aftreden als Dichter des Vaderlands, op 25 januari 2013, presenteerde Nasr namelijk Dichter Draagt Voor: eenentwintig verfilmde gedichten. Deze poëzieclips beleefden hun première tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam 2013. De gedichten zijn ook in boekvorm verschenen. Deze bundel bevat, naast de 21 teksten, ook 21 QR-codes, die direct doorlinken naar de verfilmingen zelf. Eén van de verzen is Focquenbrochs ‘Gedachten op mijn kamer’, ook te zien en te beluisteren via http://dichterdraagtvoor.nl/videos/gedachten-op-mijn-kamer en via Youtube.
* In het kader van de alom in den lande losgebarsten Zwarte Pieten-discussie lijkt er ook aandacht te komen voor Focquenbrochs houding tijdens zijn verblijf in het huidige Ghana jegens de zwarte medemens en de slavernij. Enkele 5-havo-leerlingen berichtten ons namelijk over hun plan daar een profielwerkstuk over te maken en daarin onder meer de vraag te beantwoorden in hoeverre Focquenbrochs toenmalige zienswijze te veroordelen was. Het zou al te gemakkelijk vallen om die vraag zelf meteen af te branden. We beschouwen die integendeel als teken van duurzame belangstelling voor het werk van de zeventiende-eeuwse dichter! Voor de Stichting is het een prikkel om nader onderzoek te doen naar deze kwestie, en de bevindingen ervan wellicht in 2015 wereldkundig te maken via Fumus 13.