Signaleringen Willem Godschalck van Focquenbroch 2012-2013
Elly Groenenboom-Draai
* In Hermeneus, tijdschrift voor antieke cultuur 84-5 (2012), (p. 231-236) verscheen een fraai geïllustreerd artikel van Niek Janssen over Focquenbroch onder de titel ‘“Sonder Maro te verkleynen”: Focquenbrochs burleske vertaling van Vergilius' Bucolica’. Janssen geeft hierin een introductie van ‘meester Fock’ zowel als van genre van het burleske. Vervolgens demonstreert hij aan de hand van enkele voorbeelden uit De Herders-Sangen van Virgilius Maro, Focquenbrochs vertaling uit 1666 van Vergilius' Bucolica, de wijze waarop Focquenbroch de oudheid en de klassieke literatuur naar zijn hand zette. Janssen maakte hierbij onder meer gebruik van het ‘digitaal gratis toegankelijke tijdschrift Fumus: www.focquenbroch.nl/fumus.
* Op 24 januari 2013 droeg Ramsey Nasr (Stichting Dichter draagt voor) W.G. van Focquenbrochs ‘Gedachten op mijn kamer’ voor (uit: Eerste deel van de Thalia, of geurige sang-godin. Nooyt soo volkomen gedruckt. Amsterdam, 1682). Te zien en horen op: www.youtube.com/watch?v=p_debzpcREo of dichterdraagtvoor.nl/videos/gedachten-op-mijnkamer.
* Een half jaar eerder, op 13-06-2012, werd ook (anoniem) voorgedragen: Focquenbrochs ‘Op Amsterdam’. Nog steeds te zien en te horen op youtube via http://www.youtube.com/watch?v=_M7SfKVqhp8
* Voorjaar 2013 verscheen het boekenweekessay (CPNB) De leeuw en zijn hemd van Nelleke Noordervliet. Op de pagina's 20-23 geeft de auteur een korte impressie van Focquenbrochs leven in Elmina; zijn desillusies, zijn opvattingen over slavernij en zijn berusting in zijn lot.
* Op vrijdag 3 januari 2014 zal in Ons Amsterdam, geïllustreerd maandblad over heden en verleden van Amsterdam, een artikel van Maarten Hell verschijnen over ‘lofdichten’ op Amsterdam. Hierin zal ook Focquenbrochs ‘Op Amsterdam’ aan de orde komen, zo laat Arie Vestering, eindredacteur van Ons Amsterdam, ons weten.
* Het Teylers museum is in het bezit van een portret in zwart krijt van de dichter Pieter Langendijk, vervaardigd door de tekenaar Jan Wandelaar, vermoedelijk tussen 1710 en 1736. De dichter Jan van Hoogstraten maakte er een onderschrift bij, waarin hij Focquenbroch vergelijkt met Pieter Langendijk (Teylers museum, objectnummer PP 0748; RKD: IB 86962).
De uitgave uit 1674 van De min in 't Lazarushuys is opgedragen ‘Aen de heer P.H.’ Karel Bostoen heeft gepoogd om de identiteit van P.H. te achterhalen. Zie: Karel Bostoen. ‘De noodgreep van een