Geachte Taaladviesdienst,
In mijn hoedanigheid van redacteur van Fumus, het periodieke orgaan van de stichting Focquenbroch, wil ik de volgende ‘taalkwestie’ graag aan u voorleggen: Zoals ik op de middelbare school leerde, wordt het zelfstandig gebruik van de achternaam van een persoon met een hoofdletter geschreven. Als de achternaam met een tussenvoegsel begint, wordt ook dit tussenvoegsel met een hoofdletter geschreven. Het tussenvoegsel blijft daarbij onlosmakelijk verbonden met de achternaam. We schrijven bijvoorbeeld: Van der Velde, In 't Veld, Van der Molen, Van den Broek, Ter Weiden en Te Slaa.
Zo kortte ik de naam van onze 17e-eeuwse dichter Willem Godschalck van Focquenbroch in mijn artikelen consequent af tot ‘Van Focquenbroch’. Het viel mij echter op dat deze schrijfwijze een uitzondering vormde op de schrijfwijze die in de meeste andere artikelen gehanteerd wordt. Het tussenvoegsel wordt daarin meestal weggelaten. In een korte discussie hierover met mijn mederedacteuren, kreeg ik als antwoord dat de naam ‘Focquenbroch’ een ingeburgerd begrip is, en de schrijfwijze als zodanig heeft bepaald. We spreken immers ook niet van ‘Van den Vondel’, als we het over onze belangrijkste 17e-eeuwse dichter ‘Joost van den Vondel’ hebben, maar gewoon van ‘Vondel’.
Maar, zoals het een goede redactie betaamt, besloot zij ook haar lezers in deze discussie te betrekken. Er werd een ‘stembiljet’ op de website geplaatst, met daarop de vraag: ‘Hoe duidt u Willem Godschalck van Focquenbroch in het kort aan?’ De bezoekers van de website konden kiezen voor:
1. | Van Focquenbroch (met als toevoeging: ‘dat van hoort er echt bij, zo heet hij toch’) |
2. | Focquenbroch (met als toevoeging: ‘dat van hoeft niet, we hebben het ook over ‘Vondel’. |
Het (voorlopige) resultaat van de stemming is dat driekwart van de stemmers het weglaten van het tussenvoegsel geen probleem vindt. Een kwart van de stemmers is het eens met mijn standpunt dat het tussenvoegsel er wél bij hoort.
Al lijkt tegen de vergelijking met de naam ‘Van den Vondel’ weinig in te brengen, ik blijf van mening dat een auteur met name in wetenschappelijke artikelen de juiste schrijfwijze zou moeten hanteren. Mijn stelling luidt dan ook: ‘Bij het zelfstandig gebruik van de achternaam van een persoon moet het tussenvoegsel altijd vermeld worden.’ En mijn vraag is uiteraard of u het hiermee eens bent.
Hartelijke groet, Hans te Slaa.
Het antwoord van het Genootschap liet niet lang op zich wachten: