Pudowkin
Pudowkin is de groote reiniger van het beeldvlak. Voor hem is het slechts van belang het allernoodzakelijkste in het beeld te toonen en alleen datgene, wat werkelijk handelend werkt, wordt opgenomen.
Tsechow heeft eens gezegd: in een tooneelstuk mogen geen overbodige dingen zijn. Wanneer in de eerste acte sprake is van een geweer, moet dit in de laatste acte afgaan.
De dingen in het beeldvlak van Pudowkin's filmen, zijn als deze geweren van Tsechow, alleen met dit verschil, dat de eersten niet direct, maar ook indirect handelend kunnen optreden. Een voorbeeld hiervan is het heete glas thee in de film ‘Het Einde van St. Petersburg’. Niemand zal deze thee drinken, zoodat het glas thee niet als direct handelend werkt. Maar ditzelfde glas heeft wel de functie van tijdmeter, doordat de damp van de warme thee langzamerhand ijler wordt. In dit opzicht vervult de cigaret in René Clair's ‘Proie du Vent’ dezelfde rol. Een jaloersche aviateur tracht op een avond na te gaan, wat het meisje, waar hij van houdt, doet. Hij staat aan een raam en denkt zich in, hoe zij thans waarschijnlijk in gezelschap van den andere is. De scène begint met een gros plan van een juist aangestoken cigaret - dan volgt de beeldenreeks van de jalouzie en eindigt weer in een gros plan van dezelfde cigaret, die nu voor meer dan de helft is opgebrand.
Pudowkin neemt niet alleen de voorwerpen op, maar ook zijn verhouding tot deze voorwerpen. Hij tracht in het beeld zelf een psychologisch element te leggen; het verdrukte neemt hij van boven op, hij brengt ze a.h.w. naar den grond, terwijl hij het trotsche van onderen naar boven opneemt. Het gaat hem niet om de objectieve waarde der dingen, maar om de subjectieve, die deze dingen voor de betreffende menschen heeft.