web.recensie
Persée: Portail de revues en sciences humaines et sociales
www.persee.fr
Als u per se niet wil negeren welke interessante wetenschappelijke artikelen er in het Frans verschijnen of de voorbije eeuw verschenen zijn...
Persée is een belangrijke portaalsite om artikelen niet alleen te zoeken, maar ook direct gratis als pdf af te drukken of af te halen (download). Het wordt u zo gemakkelijk gemaakt dat u eigenlijk geen legitieme reden meer hebt om die schatkamer of stroom van wetenschappelijke productie links te laten liggen. Het gaat hier om tijdschriften in de mens- en de sociale wetenschappen in Frankrijk en bij uitbreiding de francofonie (Québec, Franssprekend België, Zwitserland,...). Naast het, vaak met een decalage van twee jaar (om de tijdschriften een commerciële kans te laten), aanbieden van recente productie, worden de oudere jaargangen ook systematisch gedigitaliseerd en aangeboden. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld dat in de geschiedschrijving in België decennialang een significante invloed heeft gehad, is hier te vinden, meerbepaald Annales. Histoire, Sciences sociales. Het tijdschrift werd door Marc Bloch en Lucien Febvre gesticht in 1929 onder de naam Annales. Economies, Sociétés, Civilisations en gaf aanleiding tot het spreken in termen van ‘de Annales’-school (‘-scholen’ eigenlijk). Zowel op theoretisch, methodologisch als thematisch vlak, maar ook omdat er diverse baanbrekende artikelen over de Lage Landen in verschenen zijn, is het onmisbaar. Vanaf 1929 vindt u momenteel alle artikelen in alle jaargangen tot en met 2002; alleen de meest recente jaargangen worden aangeboden via www.cairn.info (daarom raad ik hier aan drie à vier sites te combineren) en via de uitgeverssite www.editions.ehess.fr/revues/annales-histoire-sciences-sociales. Ook een heemkundige of een niet aan een universiteit florerende onderzoeker of erfgoedwerker heeft voortaan geen excuus meer om er de sleutelwoorden van het eigen onderzoek niet als jachthonden door te drijven. Universitair ingebedde academici a fortiori.
De dragers van het, door de Franse overheid ondersteunde, project zijn een interuniversitair samenwerkingsverband rond Université Lumière Lyon 2. Zoals het tegenwoordig hoort, is heel het platform gebouwd volgens Open Source. Het is niet alleen een waardevol bibliografisch instrument dat toelaat op titels te zoeken en bibliografieën te genereren. U kan ook zoeken op trefwoorden in de gescande teksten zelf. Door de intern gerichte dynamiek van de Franse citeer- en onderzoeksgemeenschappen kan u de debatten vrij vlot volgen. Het is een heel krachtige stimulans om enig weerwerk te bieden tegen de oprukkende monsterspin van de Web of Science, waaraan de academische wereld (in de Lage en hogere landen) als een Faust zijn polyglotte ziel lijkt te verkopen (zie ook de inleiding op deze tekst hiervoor).