Web.recensie
The Canadian Heritage Information Network (CHIN) www.chin.gc.ca/English/index.html
Het is altijd oppassen met een groots opgezette, sectoroverschrijdende webportaal voor erfgoed. Voor je het door hebt wordt het een onontwarbaar kluwen waarin spreekwoordelijk een kat haar jongen niet meer vindt en waarin content met moeite up-to-date wordt gehouden. Het ontbreekt dergelijke websites vaak aan een goede visie, een degelijke structuur en - vooral - voldoende geld en infrastructuur om het geheel draaiende te houden en verder te ontwikkelen.
Een uitzondering op de regel, die misschien als inspiratie voor Vlaanderen kan dienen, is The Canadian Heritage Information Network (CHIN). De visie van CHIN is om de wereld (dus niet alleen de Canadezen) te verbinden met het Canadees erfgoed. Een uitgebreid programma rond de promotie, presentatie en bewaring van digitaal erfgoed moet hiervoor zorgen. Allemaal mooie woorden die je wel vaker hoort, maar het leuke aan CHIN is dat er ook wel iets wordt gedaan. En hiervoor rekent men bij CHIN vooral op de samenwerking binnen een netwerk van momenteel 1.345 Canadese erfgoedinstellingen, die als lid van CHIN informatie en kennis aanleveren.
De werking van CHIN focust zich op enkele doelstellingen die je ook kunt terugvinden op het webportaal. Een zeer belangrijke doelstelling is de ontwikkeling van vaardigheden van erfgoedprofessionals door middel van kennisuitwisseling. Hiertoe hebben ze via CHIN onlinetoegang tot een nationale inventaris van niet minder dan vier miljoen museumobjecten, bibliografieën, onderzoeksinstrumenten, publicaties over bijvoorbeeld rechtenbeheer, standaarden, enzovoort. Ook praktijkondersteunende cursussen over digitaliseren, registratiesystemen en informatie over congressen, cursussen en vacatures in de sector zijn op CHIN te vinden. Daarnaast is er nog The Knowledge Exchange, een online community die het gebruik van technologie bij museumprofessionals en -vrijwilligers wil stimuleren.
Een andere belangrijke doelstelling van CHIN is de promotie van het gebruik van digitaal erfgoed in de maatschappij. Daartoe richtte CHIN samen met haar leden het Virtual Museum of Canada (VMC) op. Door middel van virtuele tentoonstellingen, interactieve games, galerijen,... kunnen erfgoedinstellingen hun digitale content via virtualmuseum.ca presenteren aan een zeer breed publiek. Een specifiek onderdeel van VMC is het leerplatform AGORA voor leerkrachten opdat via erfgoededucatie ook kinderen en jongeren bereikt kunnen worden.
CHIN is dankzij de grote investeringen van de Canadese overheid uitgegroeid tot een sterk staaltje van samenwerking op het vlak van digitaal erfgoed. Niet voor niets is hun slogan: Think Heritage... Think Digital... Think CHIN!. Spijtig dat de focus van CHIN teveel op musea ligt. Als aficionado van het archiefwezen bleef ik soms op mijn honger zitten.