Op inspiratietocht
De Turkse eetgewoonten en eetcultuur beter bekend maken in Vlaanderen, culinaire en culturele ontmoetingen tot stand brengen tussen Vlaanderen en Turkije: een uitdaging van formaat. Voor de gemiddelde Vlaming is de Turkse eetcultuur vrij onbekend. Veel verder dan de Turkse bakkers, pitazaken en enkele Turkse restaurants reikt onze kennis doorgaans niet. De Week van de Smaak wil dit beeld opentrekken en uitdiepen. De Turkse keuken geldt samen met de Franse en de Chinese als een van de grootste ter wereld. Hoe is ze ontstaan? Welke invloeden onderging ze? In hoeverre verschilt de Turkse keuken van de grote buffetten in de internationale hotels? Hoe heeft de Turkse gemeenschap in Vlaanderen haar eetgewoonten aangepast aan onze Vlaamse tradities? Vragen waarop we tijdens de Week van de Smaak editie 2009, samen met de deelnemende organisaties, een antwoord willen zoeken.
In de deelnemersbrochure - gratis aan te vragen op www.weekvandesmaak.be - geven we een eerste aanzet: met een denkbeeldige tocht leiden we je dwars door Turkije, langs markante
plaatsen en gebeurtenissen, en gaan we op zoek naar eetgewoonten, voedingsproducten en culinaire tradities. Onze inspiratietocht start - hoe kan het ook anders - in Istanbul, op de grens tussen Azië en Europa, waar Oost en West elkaar al eeuwen ontmoeten.
Sultanbanketten, koffiehuizen
en bazaars: we laten ze achter ons en trekken verder, naar de kust langs de Zwarte Zee, waar we hazelnoten kraken en theedrinken. Verder in het binnenland, in Oost-Anatolië, proeven we van de échte Turkse kebap, in het zuiden zien we hoe ze baklava maken en in het Middellandse Zeegebied en de Egeïsche kuststreek proeven we van raki en Turkse wijn. Af en toe zetten we een stap terug in de tijd, naar de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periode. We eindigen onze tocht waar ze begon: in Istanbul.