Het BOM-VI innovatieplatform
→ Commentaar door Brecht Vermeulen
Brecht Vermeulen is werkzaam bij het IBBT en Comsof en werkt samen met zijn collega's aan het BOM-VI innovatieplatform, waar oplossingen rond opslag, beheer, uitwisseling en digitale duurzaamheid worden uitgewerkt.
Bij het IBBT werd in het iLab een digitale opslagruimte uitgebouwd om de uitdagingen rond digitale massabewaring uit te testen.
Deze digitale opslagruimte is opgebouwd uit datatapes en harddisk opslagruimte zodat het hele archief twee keer kan worden opgeslagen. De inhoud kan dan worden vergeleken en automatisch op slijtage gecontroleerd. Bedoeling zou zijn om het hele archief steeds naar de meest moderne compressienormen te converteren. Voor de bevraging van de inhoud moet die conversie toch gebeuren, dus zo houden we de opslag up-to-date en blijft de content ook steeds compatibel met de editeer- en playoutomgevingen van het moment.
Hoe zou de aanlevering van digitale data in de toekomst kunnen gebeuren?
Als de echte repository van BOM-VI klaar is, zou de aanlevering van het digitaal archiefmateriaal kunnen gebeuren via het supersnelle Belnet-netwerk. Momenteel staat de inlaad- en digitalisatieapparatuur bij Videohouse en VRT. Voor de consultatie volstaat een lagere resolutie en dus een gewone kabel of ADSL-lijn De deelnemende erfgoedbeheerders kunnen de bestanden, de metadata en eventueel de updates daarvan zelf doorsturen naar het centrale depot, door middel van een harvester zoals OAIS (Open Archival Information System). Die metadata zijn trouwens een hele uitdaging binnen het BOM-VI-project: het materiaal is afkomstig van erg verschillende instellingen, met elk hun eigen metadatamodellen, die niet altijd steunen op de internationale standaarden. BOM-VI is momenteel een gelaagd metadatamodel aan het bestuderen waarbij Dublin Core de basis zal vormen, uitgebreid met meer specifieke modellen zoals P/Meta, MARC,... naargelang aard en herkomst van archiefmateriaal. Op die manier kan de gebruiker het geheel doorzoeken via een speciale zoekinterface vergelijkbaar met Google.
Er wordt een prototype uitgewerkt...
Ten slotte dient een mediabeheerssysteem alles wat er binnenkomt te beheren: de opslag, de controle, enzovoort. Video, audio en foto's stellen immers elk hun eigen problemen, vooral dan wat betreft de consultatie via lageresolutiekopies. In november 2008 kregen de projectpartners al een staaltje te zien, bij het einde van het project in juni 2009 volgt nog een meer uitgebreide demonstratie.
© FARO. Foto: Caroline Van Poucke