Matti Visanti
door Salvador Hertog
NA de volledige uitgave van de Kalevala in 1849, tot stand gebracht door den Finschen Homerus Elias Lönnröt, is thans voor het eerst een geheel geïllustreerde Kalevala verschenen. Talrijk zijn de schilderstukken, gravures, teekeningen en beeldhouwwerken die een gegeven uit dit epos behandelen, maar Matti Visanti is de eerste plastische kunstenaar, die de geheele stof in beeld heeft gebracht. Een vijftienhonderd schetsen en teekeningen zijn het resultaat van twintigjarigen arbeid. Hiervan graveerde hij ongeveer vierhonderd in steen, waarvan wederom honderd een en vijftig in deze nieuwe uitgave zijn opgenomen. Architect Matti Visanti probeerde het eerst in het hout en linoleum, maar vond tenslotte de steen het geschiktste materiaal voor zijn Kalevala-verbeeldingen. De overgangen van zwart en wit samen met de korrelige natuur van de steen kwamen zijn fantasie te hulp. Evenals de oude Kalevala-zangers onder het zingen wijzigingen in den tekst aanbrachten, nieuwe beelden toevoegden of andere weglieten, heeft Matti Visanti zijn ‘gezangen in steen’ naar het overgeleverde verhaal gevormd, er iets af gelaten, er iets aan toe gevoegd, naar gelang zijn fantasie of de steen het verlangde. Hierdoor bereikte hij een artistiek resultaat in plaats van een doode illustratie.
Verschillende soorten menschen hebben zich met dit epos bezig gehouden: filologen, theologen, filosofen, magiërs en kunstenaars. De kunstenaars en in het bijzonder de beeldende kunstenaars, stellen zich tevreden met de ‘imaginaties’ die het verhaal hun geeft en laten de uitlegging ervan gaarne aan de overige groepen over. Toch is een eenvoudig beeld dikwijls beter in staat de vaak diepe beteekenis van de Kalevala te verklaren dan de meest ingewikkelde redeneeringen. Matti Visanti heeft door zijn teekeningen en auto-lithografieën bereikt, dat het Kalevala-epos ons duidelijker en vertrouwder is geworden.
Visanti laat ons de vijf helden zien, zooals ze door de Finsche barden zijn bezongen. De oude, wijze Väinämöinen, de luchthartige, overmoedige, jonge Lemminkäinen, de vaardige smid Ilmarinen, broer en liefdesconcurrent van Väinämöinen, de materialistische, van alle fantasie gespeende Joukahainen en tenslotte de rampzalige, door het noodlot achtervolgde Kullervo. Louhi, de eigenares van de groote hoeve in Pohjola, de toovenares ‘met weinig tanden’, is de voornaamste vrouwenfiguur uit de Kalevala. Om haar en haar dochter, naar wier hand drie helden dingen (Väinämöinen, Ilmarinen en Lemminkäinen) spelen zich de belangrijkste gebeurtenissen van het verhaal af. Steeds weer trekken de helden naar het donkere Pohjola, nu eens om de Sampo, het wonderding dat voorspoed en geluk brengt te smeden, dan weer