voor de letterkunde. Zoo veroorloven de z.g. ‘Piper-Drucke’ den kunstvriend zich een verzameling aan te leggen van uitgelezen werken uit Europa. Alle met houtskool, krijt, potlood of inkt op papier gemaakte teekeningen kan men bijna letterlijk weergeven. Men kan echter niet elk schilderij op de ware grootte geven (de conditio sine qua non van elk facsimile). Met de totnutoe bekende middelen laat zich evenmin de pâte van het schilderij, het relief van den penseelstreek nabootsen. Het papier heeft tenslotte niet de structuur van het linnen of het houten paneel. Reproducties van schilderijen zijn slechts benaderingen, weergaven van belangrijke eigenschappen, die zooals toon en kleur en de in het vlak blijvende teekening bereikbaar zijn.
De Piper-drukken, zoo trouw mogelijke reproducties in kleuren op losse bladen van schilderijen en pastels, dikwijls op de grootte van het origineel en groot genoeg van formaat om als wandplaten te kunnen dienen, toonen niet alleen de kleur, maar ook de penseelvoering, zóó suggestief alsof men voor de schilderijen zelf staat. Zij maken geen aanspraak op den naam van volstrekte facsimile's, maar komen de werken zeer nabij en geven steeds een met die van het origineel overeenstemmenden totaalindruk.
De techniek is niet nieuw, het is de bekende kleurenlichtdruk, die reeds lang bestaat. Nieuw is echter het ongeëvenaard hooge niveau der kwaliteit. Deze reproducties kunnen dezelfde dienst doen als bijv. klavier-uittreksels van groote orchestwerken. Een componist zei me eens, dat zij voor de schilderkunst meer beteekenden dan gramofoonplaten voor de muziek. Schilders kunnen er naar copiéeren en vóór dat men door een druk op de knop een Titiaan te Venetië op den wand van z'n kamer zal kunnen projecteeren (de techniek staat voor niets!) kan ook de leek het er best mee doen.
De bekende schrijver over kunst Julius Meier-Graefe heeft de - verdienstelijke - keuze der werken op zich genomen. Duitschers, Italianen, Hollanders, Franschen, Spanjaarden, oude en moderne meesters zijn in een schoon verzaam bijeengebracht. In den laatsten tijd werd de reeks voortgezet met platen naar Caspar David Friedrich, Runge, Marées, Bruegel, Van Gogh, Watteau, Corot, Degas, Cézanne, Monet, Renoir, Matisse, die feesten en vreugden zijn voor het bekoorde oog.
K.N.