Vlaanderen was er voor haar boek grote belangstelling. De Nederlandse bestsellerslijsten werden lang aangevoerd door Adriaan van Dis met zijn Een barbaar in China. Het was één van die sprankelende vingeroefeningen waar Van Dis de laatste jaren onze literatuur mee heeft verrijkt. Het verslag van zijn moeizame reis doet sterk autobiografisch aan, maar is toch voor een deel fictie. Over de reisgenote die hem in de werkelijkheid vergezelde bijvoorbeeld, wordt in het verhaal niets gezegd. Daar tegenover staan schrijvers die, dicht bij de werkelijkheid blijvend, hun boeken als fictie presenteren. Maarten 't Hart schreef de sleutelroman Het uur tussen hond en wolf om een ruzie met de vertaler Hans W. Bakx uit te vechten. Deze sloeg vernietigend terug met Midas' tranen, daarin werd de persoonlijke aanleiding ook nauwelijks verhuld.
Aan dagboeken verscheen er in Nederland betrekkelijk weinig het afgelopen jaar. Wielrenner Maarten Ducrot publiceerde zijn Berichten uit de Tour de France. Doordat hij zoveel in zijn dagboek moest schrijven, was hij niet succesvol in de koers. Doordat het rijden van de wedstrijd zoveel energie vergde, kon hij ook niet schitteren in zijn journaal.
Uit de Vlaamse letteren zijn drie dagboeken het signaleren waard. Daniël Robberechts is zijn Dagboek gaan publiceren. In de drie tot nu toe verschenen delen worden de jaren 1964 tot 1968 afgehandeld. Frans Boenders ging op reis en kwam met een interessant Tibetaans dagboek thuis. De op 29-jarige leeftijd gestorven Marc Mijlemans behoorde met Tom Lanoye, Herman Brusselmans en anderen tot de mooie jonge goden van de Vlaamse literatuur. In het blad Humo schreef hij in dagboekvorm melancholieke televisiekritieken. De stukken werden gebundeld in Mijl op zeven en vormen een boeiend persoonlijk document. ‘Een blote ziel is vies’, schreef Mijlemans. Maar hij legde in deze notities op heel terloopse wijze zijn eigen door de omstandigheden geschonden ziel bloot.
Het probleem van de vormgeving speelt in de autobiografische literatuur een veel grotere rol dan soms gedacht wordt. Een geschikte vorm aan een roman geven lukt de meeste schrijvers wel, bijna niemand slaagt erin zijn memoires op een overtuigende wijze te vertellen. De Memoires van Willem Oltmans