Dat was al zo in 1952, toen de rechter zich moest buigen over Hermans' roman Ik heb altijd gelijk, dat was zo tijdens het groteske Ezelproces tegen Gerard van het Reve (1966-'68), na het verschijnen van Bezonken rood (1981) en zo was het ook deze keer. Maar het is nogal verbazingwekkend dat iemand als Aad Nuis, toch bepaald geen onbekende in de wereld van de literatuur, tot een uitspraak komt als de volgende: ‘Deze opvatting (over homosexuelen, feministen, andere kinderlozen en ook joden; BP) wordt weliswaar op allerlei manieren geïroniseerd, onder andere door het feit dat ze grotendeels in de mond wordt gelegd van een gedoemde als Leendert, maar door alle lagen van parodie en doen-alsof heen blijft een genadeloze kern van onverdraagzaamheid voelbaar.’ Nuis weet drommels goed dat ironie altijd een verschil impliceert tussen zeggen en bedoelen en de hiervoor geciteerde woorden zijn dan ook niets anders dan een krampachtige poging de morele draai te maken die hij maken wil: Kellendonks manier van denken in het algemeen aan de kaak stellen!
Dat denken wordt breed uitgemeten in het interview met Kellendonk dat NRC Handelsblad op 9 mei bracht en waarin hij een aantal krasse en provocerende uitspraken over de multi-raciale samenleving doet. Die uitspraken - ‘De luie suggestie dat er zoiets als een multi-culturele samenleving zou kunnen bestaan is even gevaarlijk als een eng nationalisme.’ - heeft Nuis als referentiekader gekozen toen hij Mystiek lichaam besprak, zodat hij wel gedwongen was de ironische distantie die de schrijver tot zijn personages neemt, over het hoofd te zien. Nuis heeft zich laten leiden door zijn eigen vooroordeel na het lezen van het interview of door het gesundes Volksempfinden en niet, zoals de meeste andere critici, door de normen van de literatuur zelf.
Het is immers allereerst de roman die uitsluitsel moet geven over de bedoelingen van de schrijver en in tweede instantie, vooral als het om onmiskenbaar ironisch werk gaat, diens literatuur opvatting. En dat is meer dan alleen een enkele uitlating in een recent interview gedaan. Mystiek lichaam is geen veroordeling van de homoseksuele liefde en ook geen antisemitische roman. Kellendonks onderwerp is wel de homoseksuele ziens-