Over de auteurs
Drs. D.J. Beckers is werkzaam als docent wiskunde aan SG. De Monnikskap te Nijmegen en tevens als junior-onderzoeker aangesteld aan de subfaculteit Wiskunde van de Katholieke Universteit Nijmegen. Als onderzoeker werkt hij aan een promotie in de geschiedenis van de laat achttiende- en vroeg negentiende-eeuwse wiskundebeoefening in Nederland, in het bijzonder de geschiedenis van het onderwijs in wiskunde en de rol van de wiskundige genootschappen daarin.
Adres: Vakgroep Wiskunde, Katholieke Universiteit Nijmegen, Postbus 9010, 6500 GL Nijmegen.
E-mail: dbeckers@sci.kun.nl
Dr. H. Deceulaer studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en promoveerde daar in 1998 op Pluriforme patronen en een verschillende snit. Sociaal-economische, institutionele en culturele transformaties in de kledingsector in Antwerpen, Brussel en Gent, ca. 1585 - ca. 1800 (Amsterdam: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, 2001). Sinds 1998 is hij verbonden aan de V.U.B. als post-doctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen, en werkt hij aan een onderzoek over textielondernemers in de grensstreek tussen Noord-Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden (1650-1815). Hij publiceerde over talloze onderwerpen uit de sociaal-economische en cultuurgeschiedenis van de Lage Landen in de zeventiende en achttiende eeuw, bijvoorbeeld over buurtgemeenschappen, gilden, havens, kleding, mode en ondernemers.
Adres: Helenalei 51, B-2018 Antwerpen, België.
E-mail: harald.deceulaer@pandora.be
Dr. Th.H. von der Dunk studeerde van 1979 tot 1988 kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, met als hoofdvak architectuurgeschiedenis, en een doctoraalscriptie over Waterstaatskerken in Gelderland. Hij publiceert sindsdien over Nederlandse en Duitse historische en kunsthistorische onderwerpen in de vakbladen, en over algemene politieke thema's in de krant. Van 1989 tot 1994 was hij als assistent-in-opleiding verbonden aan de vakgroep geschiedenis in Leiden, alwaar hij 10 maart 1994 promoveerde op zijn dissertatie Das deutsche Denkmal (1999 in druk verschenen). Van 1994 tot 1998 was hij als postdoctoraal onderzoeker van het Huizinga-Instituut verbonden aan de Universiteit Utrecht voor een onderzoek naar de Nederlandse bouwkunst in de late achttiende eeuw; het onderhavige artikel kwam in dat kader tot stand. Is sinds 1 januari 1999 als postdoc opnieuw