Nieuwe uitgaven
Bert Paasman: Het Boek der Verlichting. De 18e eeuw van A tot Z. Tweede, herz. druk. Amsterdam 1986. 78 pp., geïllustreerd [Bulkboek, jrg. 15/nr. 156]. Prijs: f 5,-; ook in gebonden uitvoering à f 29,50.
Frieda de Haas en Bert Paasman: J.F. Martinet en de achttiende eeuw. [Zutphen], De Walburg Pers, 1987. 80 pp. met illustraties; prijs: f 15,-.
Nadat in voorgaande jaren al twee Bulkboeken verschenen waren over resp. middeleeuwen (Vensters naar vroeger) en 17e eeuw (Des mensen op- en nedergang), heeft dr. Bert Paasman de moeilijke taak op zich genomen om een soortgelijke uitgave voor het brede publiek te maken over de Nederlandse Verlichting. Soortgelijk, maar niet identiek. Het was immers allereerst de kunst om een net zo origineel en ter zake dienend ordeningsprincipe te vinden als de twee vorige Bulkboek-samenstellers Gerretsen en Spies. Paasman koos - geheel in overeenstemming met de boekcultuur van de Verlichting - voor de encyclopedische formule met als basistekst het Algemeen Huishoudelijk-, Natuur-, Zedekundig- en Konst-Woordenboek van Chomel en Chalmot uit 1778. Uit deze onvolprezen encyclopedie selecteerde hij 24 trefwoorden: almanach, brief, colonie, dood, eros, fabel, genootschap, Hooge school, jaargetijden, koffyhuis, letterkunde, mensch, natuurwetenschap, opvoeding, physiognomie, Quakers, reden (ratio), Stadhouder, tolerantie, uitspanningen, vrijheid, weelde, ydelheid en ziekte. Bij elkaar boden ze Paasman voldoende aanknopingspunten om een tableau te schetsen van de 18e-eeuwse cultuur in de Noordelijke Nederlanden. Zo voert het lemma koffyhuis ons meteen naar de spectatoriale journalistiek, die in dergelijke gelegenheden haar oorsprongsveld vond, terwijl het trefwoord vrijheid vanzelf weer de Patriottenbeweging in beeld brengt. Niemand zal het Paasman kwalijk nemen, dat hij geen volledig panorama van het 18e-eeuwse cultuurleven heeft kunnen geven: dat was uitdrukkelijk niet zijn pretentie. Misschien ook dat een andere samensteller op onderdelen van Paasmans onderwerpkeuze zou zijn afgeweken, maar ik betwijfel of dit Bulkboek daardoor veel aan kwaliteit had gewonnen.
Zoals het is, is het voortreffelijk: samenhangend, overzichtelijk, leerzaam en - wat mij het belangrijkste lijkt, uitnodigend tot verdere zelfstudie.
Toch zijn er ook wel een paar kritische kanttekeningen te maken bij het door Paasman geformeerde beeld. Hij zat natuurlijk met huid en haar vast aan Chomel-Chamot. Wat daar ongenoemd bleef, dat bestond om zo te zeggen niet. Het uitermate voorzichtige, gematigd-verlichte karakter van zijn Fundgrube reflecteert zich bijgevolg ook in deze Bulkboek-spiegel. Het is allemaal educatie wat de klok slaat. De meer verborgen kanten van het 18e eeuwse spectrum, waar de laatste jaren juist de aandacht naar uit is gegaan, komen onvoldoende aan bod: libertinisme, vrijmetselarij en de clandestiene pers - om eens iets te noemen. Men hoeft maar een blik te werpen in de door Albert Soboul samengestelde bundel Textes choisis de l'Encyclopédie (Parijs 19622) om een totaal ander beeld te krijgen dan Chomel-Chalmot-Paasman ons presenteren. Hier figureren als trefwoorden o.a. atomisme, autorité, corruption, égalité naturelle,