landsonderwijs in de provincie Utrecht van 1580 tot circa 1800 onder de titel De weldaet der Scholen. Bij dezelfde uitgever (De Walburg Pers te Zutphen) en in dezelfde Stichtse Historische Reeks (als nr. 5) verscheen in maart 1980 de logische pendant van het vorige boek, namelijk: Kweekhoven der Wijsheid, handelend over het basis- en vervolgonderwijs in de steden van de provincie Utrecht van 1580 tot het begin der 19e eeuw. Opzet en uitvoering zijn vrijwel identiek, maar doordat het stedelijk onderwijs veel gedifferentieerder was dan het plattelandsonderwijs hoeft men niet te vrezen voor onnodige herhaling. De kracht van het boek schuilt intussen in zijn sterke archivalische onderbouw. Wat dat betreft lijkt het werk nauwelijks voor aanvulling vatbaar. Blijft alleen de vraag, in hoeverre de uitkomsten van dit onderzoek ook voor de andere gewesten opgaan. Waarschijnlijk liggen de regionale verschillen met name in de gebruikte schoolboekjes. In elk geval leveren De Weldaet der Scholen en Kweekhoven der Wijsheid het best denkbare vergelijkingsmateriaal en een model voor alle toekomstige werkers op dit terrein. Tenslotte nog enkele praktische gegevens. Kweekhoven der Wijsheid telt 288 pagina's, is rijk geïllustreerd en kost in gebonden vorm f 49,50.
ÉTUDES sur le XVIIIe siècle, dl. VI, étitées par Roland Mortier et Hervé Hasquin. Éditions de l'Université de Bruxelles. 1979. 200 pp. plus 16 illustraties; prijs 530 B.Fr.
In ons nr. 25 van okt. 1974 hebben wij het eerste deel aangekondigd van de Brusselse Études, waarvan nu al het zesde volume voor ons ligt. Dit deel behelst de voordrachten, gehouden tijdens het colloquium te Brussel op 2 en 3 juni 1978 over het thema: ‘L'influence française dans les Pays-Bas autrichiens et la Principauté de liège au temps de Voltaire et de Jean-Jacques Rousseau (1730-1778).’ In totaal vinden we hier 14 referaten verenigd met als uitgebreidste dat door H. de Schampheleire over ‘Verlichte lectuur te Antwerpen en Parijs in de 18e eeuw. Een comparatief quantitatief leesonderzoek’. Noteren we ook nog J. Smeyers' opstel ‘Voltaire dans la littérature néerlandaise des Pays-Bas autrichiens’ en een interessante bijdrage van Raymond Trousson over L'abbé F.X. de Feller et les ‘Philosophes’.