[Nr. 34/35]
Ten geleide
Op vrijdag 24 en zaterdag 25 september 1976 organiseerde de Werkgroep 18e Eeuw in het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum te 's-Gravenhage haar achtste symposium, ditmaal over het thema: Het Nederlandse boek in de 18e Eeuw. De tekst van alle zes de voordrachten die op het programma stonden, vindt men hier - soms met lichte wijzigingen - afgedrukt in de volgorde waarin zij zijn uitgesproken.
Het zal moeilijk zijn een onderwerp te vinden dat zoveel aspecten bezit en dat daarom reeds een zo brede kring van belangstellenden kan interesseren. Met 18e eeuwse boeken immers hebben we, onverschillig vanuit welk specialisme, allemaal voortdurend te maken. Aanzienlijk is bovendien de rol die Nederlandse, of in Nederland werkzame, boekenmakers, boekverkopers en boekverzamelaars hebben gespeeld. We zouden, om het thema volledig recht te doen, natuurlijk veel meer sprekers hebben moeten uitnodigen. Belangrijker echter dan die toch altijd weer betrekkelijke volledigheid dunkt mij een beperkt aantal tot verder onderzoek stimulerende voordrachten.
In één opzicht geeft deze congresbundel slechts een onvolkomen beeld van wat de meer dan honderd deelnemers feitelijk ervaren hebben. Wij zijn twee dagen te gast geweest in een voor dit symposium unieke omgeving: het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum, waarvan conservator dr. Ernst Braches en zijn staf ons op de meest loyale wijze hebben ontvangen. Bovendien konden de deelnemers de exquise tentoonstelling over ‘Achttiende-eeuwse Haagse boekbanden’ bezichtigen, die door een van onze sprekers, dr. J. Storm van Leeuwen, bij gelegenheid van het symposium was ingericht. Om althans iets van deze visuele ervaring vast te leggen, hebben wij gemeend aan het illustratieve van de congresbundel meer dan gewone aandacht te moeten besteden.
Tenslotte dank ik hier, namens het bestuur, nogmaals allen die op enigerlei wijze het Haagse symposium hebben mogelijk gemaakt.
P.J. Buijnsters