Het is de meesten uwer waarschijnlijk bekend dat ‘familiearchieven’ aan allerlei lotgevallen onderhevig kunnen zijn. Men kan fragmenten van één archief dan ook op de meest uiteenlopende plaatsen tegenkomen.
Dit is een van de motieven om elke verzameling, hoe klein ook, te noteren. Een andere reden is dat het belang van een collectie niet uitsluitend bepaald wordt door de omvang. Dat het voorts onjuist zou zijn om registratie van jongere archivalia achterwege te laten behoeft dunkt mij geen toelichting.
Eén beperking zou men zich nog kunnen denken: namelijk tot stukken ‘van belang voor de geschiedschrijving’. Het schijnt vanzelfsprekend dat men aan ‘onbolangrijke stukken’ voorbij kan gaan; toch is dit kriterium in de praktijk niet te hanteren. Het accent van de geschiedschrijving verandert voortdurend en waar een historicus zich over dertig jaar mee bezig zal houden is onvoorspelbaar. Bij het maken van indices op de inhoud van de archieven blijken subjectieve waardeoordelen overigens niet geheel te vermijden.
Het is in de eerste plaats de bedoeling een overzicht te verkrijgen van verblijfplaats en inhoud van alle familiearchieven die zich in Nederland bevinden, dus ook die welke betrekking hebben op andere landen. Daarnaast hopen wij gaandeweg meer informatie te verwerven over archieven in het buitenland welke van belang zijn voor ons land.
Met het NATIONAL REGISTER OF ARCHIVES in Londen, waar men sinds 1946 soortgelijk werk doet, hebben wij van het begin af contact gehad.
Het begrip ‘registratie van familiearchieven’ krijgt met dit alles een ruime interpretatie en het programma is ambitieus. Dat is dan ook alleen te verwezenlijken wanneer wij geen aanspraak trachten te maken op die nauwkeurigheid en volledigheid welke men kan eisen bij bronnenlijsten die voor een bepaald omschreven doel zijn samengesteld.
Als het grondmateriaal - de archieven - op gelijke ideale wijze was geinventariseerd zou men een systeem kunnen bedenken waarbij men slechts op een knop hoefde te drukken om er de juiste bronvermeldingen uit te laten rollen.
Nu dit niet het geval is en de archieven integendeel in de meest uiteenlopende toestanden van wanorde tot orde