[2012/1]
Beste lezers,
DW B neemt een tussenstart. De vroegere structuur van een ruim thema als ‘protagonist’ en allerlei rubrieken als ‘antagonist’ wordt losgelaten. Nadenkend over de relatie tussen papieren en elektronische nummers, komen we tot de volgende conclusies.
Een of twee keer per jaar zetten we in op afleveringen van DW B in boekvorm, mooi vormgegeven, tactiel, als hebbeding. Het laatste nummer van de vorige jaargang, Zzzzzzz, de laatste graphic novel, was al zo'n boek, een waar object, met daarbovenop een cahier. Dat kan natuurlijk niet op het web.
De andere nummers zullen bestaan uit gevarieerde tekstblokken, zoals een boekenrubriek, cross-overs, debuten, een buitenlandse auteur, teksten over een focus, poëzie enzovoort. Het gaat om slankere, behapbare afleveringen in een minimalistische vormgeving van Luc Derycke en zijn equipe, met beelden die de tekstblokken tegelijk afscheiden en verbinden.
Op het web moeten volgens ons dingen gebeuren die alleen op het web mogelijk zijn. Het plaatsen van essays, gedichten, prozateksten op de website kan natuurlijk wel, maar vinden we een zwaktebod, meestal ingegeven door financiële bekommernissen. Wat is de meerwaarde van een literaire prozatekst op het web?
Wat wel kan is een uitbreiding van een papieren aflevering met beeldmateriaal of met interactieve mogelijkheden. Zo zullen we de rubriek ‘Analoge ruimtes’, waarin schrijvers en architecten samenwerken, als een maquette op www.dwb.be plaatsen. Elke samenwerkingscel vult een nieuwe ruimte tot het huis ‘af’ is. Er kan in alle richtingen worden doorgeklikt, ook naar sites buiten de maquette.
Wat ook kan, en wat we in 2013 voor het eerst hopen te realiseren: een geheel elektronisch nummer, dat als digitaal boek wordt aangeboden. Een aflevering met duizelingwekkend veel potentie: teksten als een onophoudelijk work in progress, bewegende beeiden, visuele en auditieve cross-overs, links, interactie... We hebben al ervaring opgebouwd met