Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153 (2008)

Informatie terzijde

Titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153
Afbeelding van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153Toon afbeelding van titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153

(2008)– [tijdschrift] Dietsche Warande en Belfort–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 545]
[p. 545]

Medewerkers

GEERT BEKAERT (1928) is architectuurcriticus, -theoreticus en -historicus. Hij publiceerde sinds 1950 meer dan 1.000 teksten over (voornamelijk) architectuur en beeldende kunst. Hij werd onder meer onderscheiden met de Rotterdam-Maaskantprijs in 1988. Tot zijn belangrijkste boeken behoren Bouwen in België 1945-1970, Landschap van kerken, Hedendaagse architectuur in België en Een reis naar Japan. Onlangs verschenen deel drie en vier van zijn Verzamelde Opstellen - de volgende delen zijn in voorbereiding.

 

J.M.H. BERCKMANS (1953) is al vele jaren een van de meest eigenzinnige stemmen in de Nederlandstalige letteren. Zijn werk is meermaals bewerkt voor het theater en zowel Het onderzoek begint (2002), als As op jazzwoensdag (2003) en Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel (2006), zijn meest recente boek, werden opgenomen in de longlist van De Gouden Uil.

 

HUGO BOUSSET (1942) is hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Katholieke Universiteit Brussel en aan de Facultés Universitaires Saint-Louis, eveneens te Brussel. Hij was bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in de periode 1997-2000. Bousset is hoofdredacteur van Dietsche Warande & Belfort. In 1993 publiceerde hij De Gulden Snede. Over Nederlands proza na 1980. Begin maart 1996 verscheen de essaybundel Geritsel van papier, in 1999 de bundel Bevlogen lichtheid, waarvoor hij de Dirk Martensprijs 2002 kreeg, en in 2004 de bundel De geuren van het verwerpelijke. Al zijn boeken verschijnen bij Meulenhoff.

 

HANS COTTYN (1972) studeerde geschiedenis (Universiteit Gent) en literatuurwetenschappen (interuniversitair). Sinds 1997 werkt hij als redacteur bij verschillende Vlaamse uitgeverijen. Hij hield een boekenrubriek bij voor Teek en de Clickx-portaalsite, en voor de krant De Tijd schreef hij (literaire) reisreportages. Hij publiceerde in Nieuw Wereldtijdschrift, Deus Ex Machina en De Leeswolf over literatuur en geschiedenis. Sinds februari 2007 is hij medewerker van de literaire nieuwssite De papieren man (http://papierenman.blogspot.com).

 

MARIA VAN DAALEN (1950) publiceerde zeven dichtbundels, waarvan De wet van behoud van energie (Querido, Amsterdam, 2007) de laatste is, en een verhalenbundel. Zij werkt voor Querido aan een groot essay over de religie vodou, geeft poëzie op de Schrijversvakschool in Amsterdam en schrijft al jaren artikelen voor dagblad Trouw. Haar website is www.mariavandaalen.nl.

 

MAARTEN DELBEKE (1970) doceert architectuurgeschiedenis en -theorie aan de universiteiten van Gent en Leiden, en is actief als architectuurcriticus in tijdschriften als Journal of Architecture en Oase. Hij publiceerde onder andere, als co-editor met Evonne Levy en Steven Ostrow, Bernini's Biographies. Critical Essays (Penn State University Press, 2006), en samen met Geert Bekaert, Paul Vermeulen en Christophe van Gerrewey Moderne tijden. Teksten over architectuur (WZW, 2007).

 

CHRISTOPHE VAN GERREWEY (1982) studeerde architectuur aan de UGent en literatuurwetenschap aan de K.U. Leuven. Hij publiceert sinds 2000 fictionele en non-fictionele teksten in tijdschriften als DW B, Etcetera, De Witte Raaf en Janus, en in boeken als Werkelijkheid zonder weerga (2004), Moderne Tijden (2007) en Rotterdam (2007, bij foto's van Bas Princen). Aan de vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent bereidt hij een proefschrift voor over naoorlogse architectuurkritiek.

 

DIRK VAN HULLE (1966) doceert Engelstalige literatuur en werkt als onderzoeker van het Centre for Manuscript Genetics aan de Universiteit Antwerpen. Hij is mederedacteur van Journal of Beckett Studies en Samuel Beckett Today / Aujourd'hui en verzorgt The Samuel Beckett Endpage (www.ua.ac.be/beckett). Onlangs verschenen De kladbewaarders (Vantilt, 2007) en Manuscript Genetics, Joyce's Know-How; Beckett's Nohow (University Press of Florida, 2008). Hij is codirecteur van het Beckett Digital Manuscript Project en werkt momenteel met Mark Nixon aan Beckett's Library.

 

DIRK LEYMAN (1965) studeerde politicologie en literatuur- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is werkzaam als journalist bij de krant De Morgen, waar hij onder meer Nederlandstalige en Franse literatuur recenseert. Hij was samensteller van de literaire stedenboeken Gent, de dubbelzinnige (Bas Lubberhuizen, 2000) en Nice, muze van

[pagina 546]
[p. 546]

azuur (Bas Lubberhuizen, 2004). Hij publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en magazines en was tussen 1999 en 2008 redacteur van het tijdschrift Deus Ex Machina. Hij zetelde in diverse letterenjury's en modereert geregeld literaire gesprekken en debatten. In september 2006 startte hij met zijn literaire berichtgevingssite De papieren man (http://papierenman.blogspot.com), die ook samenwerkt met NRC Handelsblad.

 

BERT DE MUYNCK (1977) is architect, schrijver en directeur van movingcities.org. Sinds 2006 woont en werkt hij in Peking, China.

 

JEROEN OLYSLAEGERS (1967) heeft na een prozaperiode met boeken zoals Il faut manger (1996) en Open gelijk een mond (1999) voornamelijk voor het theater geschreven, met teksten voor onder andere de KVS (Diep in de aarde, dieper in uw gat en In het lot gevallen), NTGent (Uw darmen: een marktonderzoek), Het Toneelhuis (Mood on the go en Wolfskers) en Theater Artemis (Don Quichot en zijnen ijzeren wil). Ondertussen heeft hij de laatste twee jaar aan een filmscenario gewerkt in samenwerking met Harry Kümel (Eendracht maakt macht of de kunst der voorzichtigheid) dat de lotgevallen van de Belgische regering tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderwerp heeft en waarvan de makers hopen dat er ooit veel volk naar zal komen kijken. Momenteel wijdt hij zich weer aan proza en bereidt hij drie volksromans voor die zich in verschillende tijdvakken afspelen en die allemaal draaien rond geheugen en identiteit, actieve slachtoffers en passieve misdadigers, gekoesterd onbehagen en het negeren van de neergang. De titel van elk boek zal beginnen met de letter W.

 

LUC RENDERS (1948) is verbonden aan de Vakgroep Talen van de Universiteit Hasselt. Zijn academische interesse gaat vooral uit naar de (Zuid-)Afrikaanse literatuur en naar de Nederlandstalige Congoliteratuur.

 

DANIËL ROVERS (1975) publiceerde in 2005 de essaybundel Bunzing. Over land, literatuur en rijtjeshuizen (Vantilt).

 

EBEN VENTER (1954) debuteerde met de verhalenbundel Witblitz (1986). De roman Foxtrot van die vleiseters (1993), waarin hij de oude orde in Zuid-Afrika op de korrel neemt, betekende zijn definitieve doorbraak. Zijn volgende roman Ek stamel ek sterwe (1996) is in Australië gesitueerd, waar Venter zich ondertussen gevestigd had. De roman beschrijft het genadeloze aftakelingsproces van een aidspatiënt tot aan zijn onvermijdelijke dood. Daarna volgden de romans My simpatie, Cerise (1999) en Begeerte (2003), respectievelijk gesitueerd in Australië en Zuid-Afrika, en de verhalenbundel Twaalf (2000). Zijn jongste roman is Horrelpoot (2006).

 

BART VERSCHAFFEL (1956) is als hoogleraar verbonden aan de vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent. Hij publiceert op het gebied van de cultuur-filosofie, de architectuur- en kunsttheorie, en de esthetica. Belangrijkste monografische publicaties: De glans der dingen (1989); Rome/Over theatraliteit (1990); Figuren/Essays (1995); Architecture is (as) a gesture (2001); À propos de Balthus (2004); Van Hermes en Hestia. Teksten over architectuur (2006); Essais sur les genres en peinture. Nature morte, portrait, paysage (2007).

 

JACQUES DE VISSCHER (1943) studeerde binnenhuisarchitectuur en moraalwetenschap. Tot 2005 was hij hoogleraar filosofie aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas in Gent; sinds 1998 is hij bijzonder hoogleraar filosofie en literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Recente publicaties: Het symbolische verlangen (2002), Muzenschemering (2003) en Ricoeur: de weg naar verstaan (2007).

 

SVEN VITSE (1981) studeerde Germaanse talen en promoveerde in 2008 aan de Vrije Universiteit Brussel op een proefschrift getiteld Een woestijn die de stad verpulvert. Marxisme, kritiek en representatie in poststructuralisme, Ander Proza en postmodern proza. Momenteel werkt hij als juniordocent aan de Universiteit Utrecht.

 

CIN WINDEY (1981) studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en volgde daarna een aanvullende masteropleiding literatuurwetenschappen (K.U. Leuven, VUB, UGent, en UA). Sinds oktober 2007 is ze verbonden aan de onderzoekseenheid Nederlandse literatuurstudie (faculteit Letteren van de K.U. Leuven), waar ze werkt aan een doctoraal proefschrift over negative space in nieuw Nederlandstalig proza.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken